Rome werkt koortsachtig aan voorbereiding Jubeljaar

De stad Rome heeft laat, maar wellicht nog niet te laat, haar eindsprint ingezet voor het Jubeljaar dat op 8 december begint. Parken worden gekuist, straten hersteld en in de buurt van de vier monumentale basilieken van Rome worden straten afgesloten voor het herstel en de heraanleg van de pelgrimswegen naar de basilieken van Sint-Pieter, Sint-Jan-van Lateranen, Sint-Paulus-buiten-de Muren en Santa Maria Maggiore.

Volgens het stadsbestuur wordt rekening gehouden met een dagelijkse toeloop van 30.000 nieuwe pelgrims. Voor het hele Jubeljaar wordt gerekend op 11 miljoen pelgrims en toeristen, aanzienlijk minder dan de 30 miljoen bezoekers die aanvankelijk naar voor waren geschoven. Hoe en waarom dit cijfer plots naar beneden werd bijgesteld, is niet duidelijk. Een bijzondere blikvanger tijdens het Jubeljaar zijn de relieken van de heilige pater Pio (1887-1968), die tijdens de vastentijd worden overgebracht naar de Sint-Pietersbasiliek. De kans is ook groot dat Moeder Teresa van Calcutta op haar feestdag op 4 september door paus Franciscus heilig zal worden verklaard.

De bezorgdheid voor een terreuraanslag lijkt wel te groeien. Recent werd 45 miljoen euro vrijgemaakt voor onder meer camerabewaking, de plaatsing van extra metaaldetectoren, evenals de aankoop van drones om de pelgrimsstroom onder controle te houden. Eerder al werden nieuwe scanners geplaatst bij de toegang tot het Sint-Pietersplein. Het Italiaanse leger stelt voor de hele duur van het Jubeljaar 1.500 soldaten beschikbaar. Die moeten de veiligheid van de bezoekers helpen verzekeren. Er wordt ook meer politie ingezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.