Betere bescherming voor wie online reispakket boekt

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een modernisering van de wetgeving rond pakketreizen. Met deze nieuwe regels wil Europa consumenten die online reizen boeken beter beschermen. Ze moeten dezelfde rechten hebben als mensen die dit via een reisbureau doen. Concreet gaat het over websites waarop je zelf jouw reispakket kan samenstellen. Online consumenten kunnen al enige tijd via een doorkliksysteem zowel vluchten, hotel als een auto op dezelfde website boeken. Maar het was vaak onduidelijk welke bescherming reizigers genoten als een van de diensten die deel uitmaakten van dat pakket failliet ging. Met de nieuwe regels schept Europa meer helderheid.

De huidige regels inzake pakketreizen (reisarrangementen die vluchten, hotelreserveringen en/of autoverhuur omvatten) waren dringend aan een update toe. In 1990 was er nog geen sprake van goedkope vluchten of het internet en gingen de meeste mensen nog langs een reisbureau om hun vakantie te boeken.  De aanbieders van de reizen moeten de reizigers ook betere en duidelijke informatie geven voor ze een overeenkomst sluiten. Zo moet er minstens één partij verantwoordelijk zijn voor de samengestelde reis en moet er een noodnummer zijn waar de reiziger contact mee kan opnemen. Als het bedrijf dat de pakketreis aanbiedt failliet gaat, zal de reiziger de reis volledig terugbetaald krijgen én gerepatrieerd worden.

Op aandringen van het Europees Parlement vallen ook “doorklik-aankopen” onder de definitie van een. In zo’n geval koopt een consument bijvoorbeeld een vliegtuigticket op één site waarna hij, door te klikken op een link, terechtkomt op een andere site van een gelieerd bedrijf en daar een hotelkamer of een huurauto reserveert. Volgens de nieuwe regels vormen deze aanbiedingen onderdeel van hetzelfde pakket.

De wetgeving zorgt ervoor dat reizigers onder andere beschermd zijn tegen prijsstijgingen, faillissementen van één of meer dienstenverlener(s), en onvermijdelijke situaties. Als een reiziger ergens is gestrand door overmacht zoals een natuurramp, moet de organisator een verblijf van maximum drie dagen aanbieden. De Europarlementsleden wilden dit in de richtlijn optrekken tot vijf nachten, maar een aantal lidstaten lagen dwars bij de onderhandelingen. Reizigers worden ook beschermd tegen excessieve prijsstijgingen: door de nieuwe regels kan je een reservering annuleren als de prijs van het pakket met meer dan 8 procent stijgt.

Europa legt ook duidelijke regels vast over het overdragen van je reis naar een andere reiziger, het beëindigen van je contract en informatie die de handelaar aan de reiziger moet meedelen. De onderhandelingen met de Raad, die de 28 lidstaten op één lijn moest krijgen, waren niet altijd gemakkelijk. Het was belangrijk een akkoord te bereiken, waarmee de consumenten voldoende werden beschermd maar vooral ook de betrokken sectoren niet kapot werden gereguleerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s