Groot Romeins legerkamp ontdekt in Noord-Duitsland

Duitse archeologen hebben langs de Leine, een 281 km lange zijrivier van de Aller in Noord-Duitsland, een groot tijdelijk Romeins legerkamp ontdekt. De kampplaats strekt zich uit over een terrein van zowat 30 ha en bevindt zich in Hemmingen, ten zuiden van Hannover, tussen Wilkenburg en Arnum. Het tijdelijke kamp werd omstreeks het begin van onze jaartelling opgericht en bood plaats aan minstens 20.000 soldaten. Het behoort tot de grootste Romeinse kampen op de rechter Rijnoever, verklaarde onderzoeksleider Salvatore Ortisi van de Universiteit Osnabrück in de Duitse media.

De archeologen kregen bij het bestuderen van luchtfoto’s het vermoeden dat zich op die plaats een kamp moet hebben bevonden. Voor de wetenschap is de vondst van groot belang, omdat dit het eerste bekende Romeinse kampement op de Noord-Duitse laagvlakte is. Het is een tastbaar bewijs van de Romeinse aanwezigheid in dit gebied. Bij opgravingen werd de aanwezigheid van het grote aantal mensen meteen duidelijk. Er zijn heel wat spijkers van sandalen tevoorschijn gekomen en ook koperen, bronzen en zilveren munten. Rond het kamp was een gracht gegraven die naar de bodem toe steeds smaller werd. Ook is de plaats van de toegangspoort teruggevonden.

Volgens Ortisi is het kamp hooguit drie dagen in gebruik geweest. Daarna trok de legermacht die er tijdelijk bivakkeerde weer verder. De Romeinen, die hun Rijk tot aan de Elbe uitbreidden, reisden waarschijnlijk langs de rivier de Leine bij Hannover voor een militaire expeditie. Dat het kamp volgens deskundigen kan gedateerd worden rond het jaar nul, betekent dat het nog vóór de beruchte Slag bij het Teutoburgerwoud (in 9 na Christus) is opgezet. Na die veldslag van Varus tegen de Germanen, waarbij de Romeinen ongeveer 20.000 manschappen verloren, verlegden de Romeinen de grens van het Romeinse Rijk naar de Rijn en verlieten ze de provincie Germanië.

Eén reactie to “Groot Romeins legerkamp ontdekt in Noord-Duitsland”

  1. Bernard Van Daele Says:

    We are everywhere ! Quintus Spurius Ligustinus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s