Trevifontein wordt vandaag opnieuw in werking gesteld

Goed nieuws voor de miljoenen toeristen die jaarlijks een kijkje komen nemen bij de Trevifontein. De restauratie van het monument, die begon op 14 juni 2014, is nu helemaal klaar. De voorbije dagen werd opnieuw water in het bekken gelaten om te testen of alle aan- en afvoersystemen functioneren. Dat gebeurde onder luid applaus van toeristen en inwoners. Momenteel worden ook de laatste steigers afgebroken. Als de laatste testen goed verlopen, wordt vandaag dinsdag 3 november omstreeks 16.30 u. de hele fontein opnieuw in werking gesteld. De restauratie heeft 2,18 miljoen euro gekost en werd volledig betaald door het modehuis Fendi. Het is vele jaren geleden dat de fontein er nog zo mooi bij lag.

De restauratie van de wereldberoemde Trevifontein in Rome is, ondanks de grootschaligheid, zeer vlot verlopen. De geplande restauratietermijn werd zelfs niet overschreden, wat in Rome zeer ongewoon is. De handelaars in de omgeving zijn opgelucht dat de restauratie bijna voorbij is.

Er kwamen weliswaar nog altijd veel mensen kijken naar de fontein maar die waren natuurlijk veel vlugger weg dan gewoonlijk het geval is. Aan een met houten stellingen en steigers omgeven monument valt nu eenmaal niet zoveel te zien. Handelaars stellen dat ze het voorbije jaar 30 tot 40 procent minder omzet boekten als gevolg van de werkzaamheden.

Het was 25 jaar geleden dat de laatste belangrijke restauratie van de Trevifontein werd uitgevoerd. Vanaf morgen is het monument dus weer in volle glorie te bewonderen. De Trevifontein is enorm belangrijk voor de watervoorziening in het lager gelegen gedeelte van Rome en voorziet op zijn beurt een aantal andere fonteinen van water.

De gezondheidstoestand van de Trevifontein kwam een eerste keer ter sprake in juni 2012, toen enkele fragmenten en brokstukken loskwamen van de richel aan de linkerkant van de monument. Als oorzaak werden de felle regen en de uitzonderlijke sneeuwval van dat jaar gegeven.

Omdat nooit helemaal duidelijk is wat water en vervuiling zoal aanrichten bij een dergelijk monument, werd toen beslist om over te gaan tot een volledige screening. Eind augustus 2012 werd de fontein met gespecialiseerde apparatuur, hoogtewerker inbegrepen, grondig geïnspecteerd. De conclusie was dat het monument zo snel mogelijk volledig en grondig moest worden gerestaureerd.

De brokstukjes die van de Trevifontein naar beneden kwamen bleken overigens geen oorspronkelijk bouwmateriaal te zijn (marmer en travertijn) maar fragmenten uit gips. Die werden vermoedelijk aangebracht tijdens een restauratie in 1960, toen de Trevifontein eveneens werd opgeknapt. In datzelfde jaar werd de beroemde Federico Fellini-film La Dolce Vita opgenomen, waarin de hoofdrolspelers Anita Ekberg en Marcello Mastroianni hun fameuze scène in het bassin van de fontein vereeuwigden.

Op de plaats waar nu de Trevi-fontein staat lag de tussenstop van de Aqua Virgo, een antieke waterleiding van 21,2 km lang, die in 19 v. Chr. werd aangelegd door Agrippa om zijn thermen vlakbij het Pantheon van water te voorzien. Die werd in 1453 hersteld door paus Nicolaas V die er meteen ook een bescheiden fontein liet oprichten. Pas veel later zou de huidige monumentale fontein worden opgericht. Dat gebeurde in de periode 1732-1751 met geld dat paus Urbanus VIII had bijeengebracht met een extra belasting op wijn.

De Trevi-fontein bevindt zich eigenlijk tegen de achtergevel van het Palazzo Poli. Het ontwerp werd getekend door Gian Lorenzo Bernini maar pas vijftig jaar later uitgevoerd door Nicolà Salvi, een vuurwerkmaker en ontwerper van toneeldecors. Bernini zelf heeft zijn fontein dus jammer genoeg nooit zelf gezien. Giuseppe Pannini voegde in 1762 de beelden van Pietro Bracci toe. Paus Clemens XIII wijdde de fontein in datzelfde jaar officieel in. Ook Nicolà Salvi was toen al elf jaar dood.

In het fonteindecor zie je nog de uitbeelding van zeegod Oceanus die op een grote schelp staat, voortgetrokken door twee gevleugelde paarden die door tritons worden geleid. Het rechter paard is rustig, het linker niet. Dit zou de de rustige en onstuimige verschijningsvormen van de zee symboliseren. De rechter triton blaast op hoornschelp, een krijgstrompet die in het oude Rome ook werd gebruikt. In de nissen staan voorts nog de beelden van de gezondheid (rechts) en de overvloed (links) door Filippo della Valle. Bovenaan staan de vier seizoenen uitgebeeld, bewaakt door de beelden van Castor en Pollux.

De naam Aqua Virgo zou ontstaan zijn toen soldaten van Agrippa (die overigens de schoonzoon was van keizer Augustus) opdracht hadden gekregen op zoek te gaan naar water. De weg naar een bijzonder zuivere bron in de bergen werd hun gewezen door een jonge virgo (maagd). Op het rechter bas-reliëf van de Trevifontein is te zien hoe de maagd de soldaten de weg wijst naar de bron. Aan de linkerzijde legt Agrippa aan Augustus zijn plan uit om water naar de stad te brengen. Een andere uitleg is dat de naam afkomstig is van het woordje virga, de wichelroede waarmee vroeger nogal eens naar ondergrondse bronnen werd gezocht.

Het water van de Trevi-fontein werd door Romeinen eeuwenlang meegenomen op reis tegen ziekte. Het stond bekend om zijn zuiverheid en helende kracht. Het zou het bovendien (volgens velen ook vandaag nog) het lekkerste water uit de stad zijn. Michelangelo weigerde ander water te drinken dan uit deze bron. Tot ver in de negentiende eeuw lieten de pausen vaatjes water uit de Trevifontein naar het Vaticaan brengen.

De Trevifontein fungeert in Rome ook als geldmachine. Nooit eerder heeft de fontein zoveel geld opgeleverd als tijdens de jongste jaren. In de drukste periodes is een maandelijkse opbrengst van zowat 50.000 euro geen uitzondering, wat gedeeld door 30 dagen, goed is voor ongeveer 1.500 tot 1.600 euro per dag. In de veronderstelling dat iedere bezoeker een gemiddelde van 50 cent in de fontein werpt – een schatting die volgens de autoriteiten realistisch is – komt dat neer op ongeveer 3.000 bezoekers per dag, wat zeker mogelijk is. Waarschijnlijk zijn er dat zelfs nog een heel pak meer. Niet iedereen gooit immers een muntstuk in de fonteinbassin.

Een muntje werpen in de Trevi zou een terugkeer naar Rome garanderen en zeer veel toeristen doen dat dan ook. De opbrengst van de munten uit de fontein ging vroeger naar het Rode Kruis en ook de restauratie van de fontein werd er ooit mee bekostigd. Tegenwoordig wordt het geld gebruikt voor plaatselijke sociale doeleinden. Zo worden er de huurwoningen van enkele minder begoede families mee betaald en bekostigt Rome de exploitatie van een sociaal café. Ook een sociale winkel voor minder welstellende gepensioneerden deelt in de opbrengst, evenals nog enkele andere kleinere goede werken.

De gewoonte om muntjes in de Trevifontein te gooien dateert uit 1870, maar het gebruik werd pas echt beroemd door de film Three Coins in the Fountain van Jean Negulesco uit 1954. Volgens de overlevering moet men met de rug naar de fontein gaan staan. Rechtshandigen gooien de munt over de linkerschouder. Men mag zeker niet achteromkijken. Wie op die manier een muntstuk in de Trevi werpt, zou gegarandeerd terugkeren naar Rome, al lukt dat ook wel zonder muntjes te gooien…!

Vóór de invoering van de euro bestond de opbrengst uit ongeveer evenveel lires als vreemde valuta, tegenwoordig bestaat het overgrote deel van de buit uit euromuntjes, al zitten er bij iedere opruimbeurt toch nog wel wat geldstukken van andere continenten. De stadsdiensten scheppen op regelmatige tijdstippen de fontein leeg, meestal op maandag in de zeer vroege ochtend. De waterstroom wordt dan stilgelegd en het bassin krijgt tegelijk een kleine poetsbeurt.

7 Reacties to “Trevifontein wordt vandaag opnieuw in werking gesteld”

 1. romenieuws Says:

  Vandaag omstreeks 16.30 u. Zonder burgemeester.

 2. Hansoli Says:

  Ik lees net op de site van Turismoroma dat de opening pas morgen is, 4 november. Als het dan doorgaat tenminste, want er is geen burgemeester meer. Of zou Matteo Renzi zelf komen?

 3. Gianni di panni Says:

  Overigens moet je wel oppassen met dat muntjes gooien iedere keer. Voor mij persoonlijk betekent het dat ik volgende week voor de 23ste keer terugga naar Rome. Het werkt dus echt!

 4. Gianni di panni Says:

  Vandaag nog volop activiteiten volgens de webcam https://www.skylinewebcams.com/en/webcam/italia/lazio/roma/fontana-di-trevi.html. Ik volg het op de minuut.

  Overigens is de beroemde scéne uit La Dolce Vita niet echt hier opgenomen. Fellini had namelijk de gewoonte alles na te bouwen in studio no. 5 bij Cinecittá. Dan had hij meer controle over alles. Naast de Trevi was hier ook de complete Via Veneto als replica te bewonderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.