Iedere zaterdag vanuit Vaticaanstad met de trein naar het pauselijke buitenverblijf in Castel Gandolfo

In Rome is enkele weken geleden de ‘Treno delle ville pontificie’ ingehuldigd, een nieuwe spoorverbinding die tot stand kwam dankzij een samenwerking tussen de Vaticaanse Musea en de Gruppo Ferrovie dello Stato Italiane, de Italiaanse spoorwegen. De nieuwe lijn legt de verbinding tussen Vaticaanstad en de pauselijke villa in Castel Gandolfo, waar de toeristische mogelijkheden zopas fors werden uitgebreid. Zo zal je nu ook het Apostolische Paleis kunnen bezoeken. Dat is nooit eerder opengesteld voor het publiek. Vanaf nu zal de trein elke zaterdag vertrekken vanuit het oude spoorwegstation in Vaticaanstad om te arriveren en halt te houden in Castel Gandolfo – Albano Laziale.

Het Vaticaan breidt het culturele aanbod voor bezoekers fors uit. Meer dan een jaar na de opening van de Barberini-tuinen in Castel Gandolfo, komen er nieuwe routes en rondleidingen. Gezinnen en individuele bezoekers krijgen een gevarieerd programma aangeboden. Er zijn verschillende pakketten en formules beschikbaar. Voor het eerst opent ook het Palazzo Apostolico de deuren voor het publiek dat hier tegelijk kan kennismaken met La Galleria dei Pontefici, een nieuw museum over de pausen.

Toegang tot dit paleis werd nooit eerder toegestaan en bleef voorbehouden aan de paus en zijn naaste medewerkers. Het feit dat dit nu wel gebeurt, heeft niet alleen te maken met een nieuw beleid binnen het Vaticaan, maar vooral ook met het komende kerkelijke Jubeljaar dat op 8 december begint. Het is inderdaad geen slecht idee om een aantal van de vele miljoenen bezoekers wat te verspreiden, en dan nog liefst een eind buiten de historische binnenstad.

De nieuwe treinverbinding tussen Vaticaanstad en Castel Gandolfo werd in september officieel ingereden met een stoomlocomotief uit 1915, afkomstig van de Italiaanse spoorwegen. Eén van de treinwagons werd in 1962 nog gebruikt door paus Johannes XXII. De rest van de trein bestond uit oudere rijtuigen, met elk een aparte ingang. Destijds was het niet mogelijk om je tijdens de rit van de ene naar de andere wagon te begeven. De speciale trein lokte op de hele route en vooral bij het vertrek in Vaticaanstad veel kijklustigen en fotografen. Je kon er alles over lezen in de dagelijkse nieuwsbrief van S.P.Q.R. van woensdag 16 september.

In datzelfde bericht vond je in PDF-formaat ook de verschillende formules bij elkaar. Dat document kunnen we op deze nieuwspagina helaas niet toevoegen. Het eerste pakket lijkt alvast interessant. Je moet er wel een volledige dag voor uittrekken. Voor 40 euro (volle prijs, zonder reductie) krijg je om 8 u. in de ochtend toegang tot de Vaticaanse Musea (zonder te moeten aanschuiven). Je krijgt ook een audiogids, waarna je gedurende twee uur het museum (Sixtijnse kapel inbegrepen) kan bezoeken. Van 10 tot 11 u. krijg je een andere audiogids waarmee je een wandeling door de Vaticaanse tuinen kan maken.

Vervolgens vertrekt om 11 u. vanaf het treinstation in Vaticaanstad de trein naar Albano Laziale. Een shuttle brengt je naar de Ville Pontificie, waar om 12.30 u. een rit volgt doorheen Villa Barberini met een toeristisch treintje. Ook hier is een audiogids voorzien. Van 13.30 u. tot 16.45 u. heb je vrije tijd, waarna de shuttle je terug naar Albano Laziale brengt. De trein vertrekt om 17.18 u. naar het station Roma San Pietro, dat is het treinstation vóór Vaticaanstad. Je eindigt dus in Rome, niet in het Vaticaan.

Een nadeel is dat niet ieder pakket hetzelfde biedt. Je moet dus uitzoeken wat je het meest interesseert. Ook nuttig om weten is dat tijdens deze uitstap dezelfde strenge veiligheidsbeperkingen worden opgelegd als bij bv. een klassiek bezoek aan de Vaticaanse tuinen. Ook die staan bondig uitgelegd in de bijlage van de S.P.Q.R.-nieuwsbrief en op de website van de Vaticaanse Musea. Het is uiteraard ook geen verplichting om de speciale treinverbinding naar Castel Gandolfo te gebruiken, als geïnteresseerde bezoeker kan je daar ook op eigen houtje naartoe. Wel vooraf reserveren natuurlijk.

Je kan alle bezoeken, tours en uitstappen tegenwoordig online boeken (website beschikbaar in het Italiaans en Engels).

Alle biljetten en tours

Castel Gandolfo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s