Megaproces tegen Mafia Capitale begint vandaag in Rome

In Rome begint vandaag het zogenaamde ‘Mafia Capitale’-proces, de vervolging van 46 verdachten die begin dit jaar in opspraak kwamen wegens grootschalige fraude en gesjoemel op allerlei niveaus. Het proces zal maanden duren en heeft plaats in een zwaar beveiligde bunker van de Rebibbia-gevangenis.

Het openbaar ministerie wrijft de beklaagden corruptie, afpersing, het uitschrijven van valse facturen en het verduisteren van geld aan. De leden van het uitgestrekte criminele netwerk zou zich tevens schuldig hebben gemaakt aan bendevorming met het doel maffieuze praktijken te plegen.

Rome zat blijkbaar jarenlang in de greep van maffiosi, corrupte politici, omgekochte ambtenaren, foute geheim agenten, ondernemers met gangsterallures en voormalige terroristen. Die werkten allen mee aan een systeem dat de overheid al sinds het jaar 2000 honderden miljoenen euro’s heeft gekost. Het precieze bedrag valt niet te becijferen. Het netwerk kreeg in de media al gauw de naam ‘Mafia Capitale’, of ‘hoofdstedelijke maffia’. Rome kampt met een stadsschuld van zowat 10 miljard euro.

Maffieuze ondernemers of hun stromannen kochten lokale politici en topfiguren bij de stadsdiensten om, met de bedoeling de meest winstgevende aanbestedingen binnen te halen. Het criminele netwerk sleepte flink wat contracten in de wacht. Interessant waren vooral het groenonderhoud, infrastructuurwerken, het schoonmaken van de straten, de huisvuilophaling en afvalverwerking, maar ook de uitbating van zigeunerkampen en opvangcentra voor vluchtelingen en asielzoekers bleken lucratief.

De miljoenen euro’s die de malafide bedrijven op die manier van de stad Rome in handen kregen, werden echter niet besteed aan het uitvoeren van de contracten, maar vloeide vrijwel uitsluitend naar de bankrekeningen van de criminelen. Verantwoordelijke ambtenaren die betrokken waren bij het systeem en deelden in de winst, moesten uiteraard zwijgen.

De speurders sloegen toe op 2 december 2014. Bij een reeks invallen in en om de hoofdstad arresteerde de politie 37 mensen, waaronder verscheidene politici. Met de operatie ‘Mondo di Mezzo’ (Tussenwereld) hoopten de speurders het netwerk op te rollen dat jarenlang vele miljoenen euro’s verdiende, vaak ten koste van de zwaksten in de maatschappij. Aan de invallen gingen maanden speurwerk vooraf. Via afgeluisterde telefoongesprekken wisten de speurders langzaam maar zeker het corruptiesysteem in kaart te brengen.

Hoofdverdachten zijn Massimo Carminati en Salvatore Buzzi. De eenogige Carminati is een voormalig extreemrechtse terrorist. De 57-jarige Milanees heeft een zwaar crimineel verleden. Hij was lid van de Banda della Magliana, een crimineel netwerk dat in de jaren ’70 en ’80 in Rome opereerde. Carminati was er actief als huurmoordenaar. Hij behoorde ook tot de extreemrechtse groep die in 1980 een bomaanslag pleegde op het treinstation van Bologna en 85 doden maakte. Nochtans werd de man nooit voor meer dan een gewone overval veroordeeld.

Salvatore Buzzi (60) zat in de gevangenis voor moord, maar behaalde in de cel een diploma en kreeg presidentiële gratie. Hij richtte na zijn celstraf de sociale coöperatieve ’29 juni’ op. Die hielp ex-gedetineerden zoals hijzelf aan een job. Verschillende jaren was ’29 juni’ één van de belangrijkste sociale bedrijven van Italië.

Daarom kon het ook meedingen naar opdrachten van de stad Rome. Toen Buzzi en Carminati elkaar ontmoetten, was dat het begin van een bloeiende samenwerking, waarbij het Romeinse stadsbestuur en topambtenaren systematisch gecorrumpeerd werden.

Wie ook wordt verdacht is Gianni Alemanno, die van 2008 tot 2013 burgemeester van Rome was. Hij zou goede banden gehad hebben met Carminati en zou vertrouwelingen op sleutelposten in de stad benoemd hebben, zodat bepaalde contracten naar het criminele netwerk gingen. Uit afgeluisterde gesprekken leidden de speurders af dat hij koffers vol geld naar Argentinië smokkelde.

Het nieuws stuurde een schokgolf door Italië, een land dat nochtans wel wat gewend is als het over corruptie en de macht van de georganiseerde misdaad gaat. Het proces is het belangrijkste sinds ‘Mani Pulite’ (Schone Handen), de operatie waarbij in het begin van de jaren ‘90 zowat de helft van de Italiaanse parlementsleden in opspraak kwamen omdat ze smeergeld aannamen. Premier Matteo Renzi maakte van de strijd tegen de maffia een belangrijk strijdpunt in zijn verkiezingscampagne.

Het proces kan een belangrijk precedent vormen. Als het openbaar ministerie de beklaagden laat vervolgen op basis van een wet die in de jaren ‘80 op maat van de traditionele maffiaclans uit het zuiden van Italië (de Cosa Nostra, de Camorra, de ‘Ndrangheta en de Sacro Corona Unita) gepolijst is, heeft ze een sterk instrument in handen om ook de ‘Roma Capitale’-clan te veroordelen.

De stad heeft zich burgerlijke partij gesteld, al zit Rome tijdelijk zonder burgemeester en wordt ze geleid door een prefect. De vorige burgemeester, Ignazio Marino, wordt niet vervolgd in dit proces maar draagt wel de politieke verantwoordelijkheid. Marino had blijkbaar niet door dat verschillende topmensen en directeurs van gemeentelijke bedrijven louche zaken deden met criminelen.

Eén reactie to “Megaproces tegen Mafia Capitale begint vandaag in Rome”

  1. Hansoli Says:

    Sono Pazzi Questi Romani

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.