Vaticaan reageert afwijzend na voorstelling van boeken over financieel wanbeheer

Pater Federico Lombardi, de woordvoerder van de persdienst van het Vaticaan, reageert afwijzend op de publicatie van de boeken van twee Italiaanse journalisten over financieel wanbeheer en weerstand tegen de hervormingen van paus Franciscus. Hij ontkende nadrukkelijk dat de paus verbitterd is omdat hij zijn hervormingen niet kan doorvoeren. “Het is surrealistisch om te geloven dat men de paus met de onthulling van deze documenten helpt bij zijn hervormingen. Hij neemt zijn besluiten niet op basis van boeken. Hij kent de situatie bijzonder goed en weet wat hem te doen staat.”

Perswoordvoerder pater Lombardi benadrukt dat de info afkomstig is van de Cosea-commissie, die door paus Franciscus zelf werd opgericht met het oog op de hervorming van de financiën van het Vaticaan. “Die verzamelde haar informatie in opdracht van paus Franciscus en met de medewerking van de verantwoordelijken van de dicasteries. Beide boeken veroorzaken verwarring en leiden tot gedeeltelijke en tendentieuze interpretaties. De onthullingen zijn gedateerd en bovendien zijn vele van deze kwesties inmiddels afgehandeld. Deze periode is inmiddels afgesloten”, aldus Lombardi.

“Bovendien helpen de boeken van Nuzzi en Fittipaldi de hervormingen van paus Franciscus geen stap vooruit. Deze publicaties wekken helaas de indruk dat er permanent verwarring heerst, dat er nog steeds een gebrek aan transparantie is en dat eigenbelang wordt nagestreefd. Dit doet geen recht aan de inzet van de paus en zijn medewerkers, die zich blijven inspannen om het beheer van de tijdelijke goederen te blijven verbeteren”, klinkt het.

Lombardi reageerde zichtbaar geërgerd op de ‘onthulling’ van Gianluigi Nuzzi dat de financiële hervorming maar geen voet aan grond krijgt. Hij weerlegde die bewering onder meer met een verwijzing naar de ingrijpende hervorming van het Instituut voor Religieuze Werken (Istituto per le Opere di Religione, bekend als de ‘bank van het Vaticaan’). De instelilng geniet nu ook internationaal erkenning voor zijn strijd tegen het witwassen van geld.

De woordvoerder reageerde tevens op de beschuldiging van een gebrek aan transparantie bij het beheer van de Sint-Pieterspenning, waarvan 400 miljoen euro zou gebruikt zijn voor de uitgaven van de Romeinse curie.Lombardi herinnerde eraan dat een aanzienlijk deel van de opbrengst van de Sint-Pieterspenning via de Pauselijke Raad Cor Unum wordt gebruikt voor dringende noodhulp in alle delen van de wereld: “Wij mogen niet vergeten dat de paus zelf noodsituaties kan vaststellen beslissen op welke manier daarop het best kan worden gereageerd, op basis van informatie van zijn 180 diplomatieke vestigingen uit de hele wereld”, besluit Lombardi.  (Bron: KerkNet Vlaanderen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.