Livia Augusta – De machtigste vrouw van Rome

Livia Drusilla II – kortweg Livia – was de echtgenote van keizer Augustus, de moeder van diens opvolger Tiberius, grootmoeder van Claudius en de overgrootmoeder van Caligula. Meer dan zeven decennia bracht ze door in het politieke machtscentrum van het oude Rome. Daarmee was zij de machtigste vrouw uit die tijd. De klassieke geschiedschrijvers Tacitus, Suetonius en Cassius Dio beschrijven Livia als een manipulatieve echtgenote en een gifmengende stiefmoeder.

Auteur Matthew Dennison schetst in zijn jongste boek echter een completer beeld van deze fascinerende vrouw, die dertien jaar na haar dood door haar kleinzoon Claudius vergoddelijkt werd. Matthew Dennison studeerde in Oxford en Glasgow. Als journalist en columnist schrijft hij onder andere voor ‘The Times’ en ‘Telegraph Magazine’. Eerder verscheen van hem bij Kosmos het boek ‘De twaalf Caesars’.

De geschiedenis van vrouwen in de oudheid heeft de laatste decennia een hoge vlucht genomen. Er was vooral aandacht voor vrouwen in bijzondere posities, zoals de Romeinse keizerinnen. Dit boek voegt hieraan een bijdrage over Livia toe. Als vrouw van de eerste Romeinse keizer, Augustus, en moeder van de tweede, Tiberius, verkeerde Livia in een bijzondere positie. Ze was invloedrijk en is bovendien erg oud geworden (87). De antieke bronnen, vooral Tacitus, hebben haar hand gezien in tal van gebeurtenissen.

Dit boek van de Engelse journalist Dennison probeert feiten en fictie te ontrafelen en een nieuw beeld van Livia te schetsen. Ten opzichte van eerdere studies over Livia, zoals die van Barrett (niet vertaald), voegt het echter niet zo heel veel toe. Het boek is geschreven voor een breed publiek, maar vereist wel enige kennis van de Romeinse geschiedenis. Het boek is voorzien van eindnoten, een literatuurlijst, een verklarende woordenlijst en een register.

Livia Drusilla (58 v. C. – 29 n. C.) was de dochter van Marcus Livius Drusus Claudianus en eerst gehuwd met Tiberius Claudius Nero, uit welk huwelijk twee zoons werden geboren, Tiberius (de latere keizer) en Drusus. Octavianus, de latere keizer Augustus, dwong Claudius echter van haar te scheiden en nam Livia tot vrouw, terwijl zij een kind (Drusus) verwachtte (38 v. C.).

Dank zij haar intelligentie, schoonheid en heerszucht kreeg zij geleidelijk aan een grote invloed op Augustus. Hun huwelijk bleef kinderloos en alle andere kandidaten voor het keizerschap stierven vroegtijdig (wat een kwaadwillige overlevering ten onrechte aan Livia toeschreef), zodat bij de dood van de keizer Livia’s zoon Tiberius, intussen door Augustus geadopteerd (Drusus was ook al gestorven), hem opvolgde.

Ook tijdens Tiberius’ regering trachtte Livia invloed uit te oefenen; dit leidde tot vervreemding tussen moeder en zoon. In zijn testament had Augustus haar overigens ook opgenomen in het geslacht der Julii (de gens Julia), terwijl haar ook de Augustustitel was verleend, zodat Livia de naam Julia Augusta kreeg. De Julii waren volgens de overlevering afkomstig uit Alba Longa, en beschouwde Iulus (= Ascanius), volgens de sage een zoon van Aeneas, als stamvader van de familie.

De leden van de familie traden in de vijfde eeuw v. C. en vooral (met de familie Caesar) in de eerste eeuw v. C. op de voorgrond in Rome. Keizer Augustus (de adoptiefzoon van Julius Caesar) en diens opvolgers Tiberius, Caligula, Claudius en Nero vat men gewoonlijk samen onder de term Julisch-Claudische dynastie. Ook vrijgelaten slaven van het keizerlijke huis en nakomelingen (bijv. Julius Civilis) van provincialen, die van Caesar of Augustus burgerrecht gekregen hadden, droegen vaak de naam Julius.

Livia Augusta – De machtigste vrouw van Rome
Auteur: Matthew Dennisson
Aantal pagina’s: 304
Uitgeverij: VBK Media
ISBN: 9789401905138
Prijs: 19,99 euro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s