Tuin Villa Medici in Rome verkozen tot het mooiste park van Italië

De tuin van Villa Medici in Rome is uit meer dan duizend kandidaten verkozen tot het mooiste park in Italië, dit in de categorie openbare parken. In de categorie particuliere parken viel de regio Lazio eveneens in de prijzen: daar kwam de Giardino di Ninfo (in Latina) als winnaar uit de bus. De wedstrijd werd voor de dertiende keer georganiseerd. Het is een initiatief van Leandro Mastria en krijgt steun van de ministeries van Erfgoed, Cultuur, Toerisme en Milieu.

De winnaars moeten voldoen aan een aantal criteria. Zo wordt rekening gehouden met de historische, artistieke en botanische waarde, de staat van bewaring, het onderhoud en het beheer van het park, de aanwezigheid van adequate dienstverlening en de beschikbaarheid van informatie voor de bezoekers.

Een bezoek aan het park van de Villa Medici op de Pincioheuvel, met uitzicht op Rome, kan inderdaad een fijne ervaring zijn. Meer dan 7 ha groen vormen een stukje botanisch erfgoed dat al eeuwenlang in stand wordt gehouden. Een aanzienlijk gedeelte van de tuin is sinds de zestiende eeuw niet meer van uitzicht of structuur gewijzigd. Het park reikt tot de Aureliaanse muur en biedt mooie vergezichten.

De tuin ontstond op initiatief van kardinaal Giovanni Ricci da Montepulciano en werd later uitgebreid en omgevormd door de nieuwe eigenaar, Ferdinando de’Medici, die het gebouw en het landgoed in 1576 kocht. Eerder waren de neven van de kardinaal er zonder al te veel succes begonnen met een wijngaard. In dit gebied ontstond geleidelijk de tuin, waarbij vooral dennen, eiken, cipressen en talrijke zeldzame planten werden geplant. In 1803 werd Villa Medici de zetel van de Accademia di Francia.

De tuin is opgedeeld in zestien vierkanten en zes bedden, een vrij eenvoudig ontwerp, zoals dat in die tijd gebruikelijk was. Dankzij irrigatiewerken door Camillo Agrippa, een wiskundige en ingenieur uit Milaan, werd de plek ingericht met vijvers en fonteinen.

In het park staan ook een aantal beelden en het geheel werd nog niet zo lang geleden zorgvuldig gerestaureerd om de oorspronkelijke symmetrie en de harmonieuze relatie tussen de verschillende delen van het park te herstellen. De tuin van de Villa Medici vormt regelmatig het decor voor diverse culturele evenementen die worden georganiseerd door de Academie.

In de negentiende eeuw onderging de tuin enkele veranderingen, maar in 2000 werd beslist om alles zoveel mogelijk terug in de oorspronkelijke staat te herstellen. Dat gebeurde onder leiding van architect Giorgio Galletti, een specialist in de’ Medici-tuinen. De mooie tuin werd ooit geschilderd door de Spaanse kunstschilder Diego Velázquez, het doek is nu te bewonderen in het Museo Nacional del Prado in Madrid.

De villa zelf werd in 1540 voor kardinaal Ricci di Montepulciano gebouwd, de gevel werd nooit gewijzigd. De architect was Annibale Lippi, de zoon van Nanni di Baccio Bigio (in feite Giovanni Lippi), bekend van de polemieken met Michelangelo. In 1576 werd de villa zoals verteld eigendom van kardinaal Ferdinand II de’ Medici.

Kardinaal Alessandro di Medici, de latere paus Leo XI (hij was slechts 26 dagen paus – in 1605), woonde ook in deze villa. We vermelden even dat vier kardinalen de’ Medici paus werden: Leo X (1513-1521), Clemens VII (1523-1534), Leo XI (1605) en tenslotte Pius IV (1559-1565) uit Milaan die echter geen familie van de drie vorige was.

De villa werd intern herschikt om plaats te maken voor het antiek beeldhouwwerk uit de de’ Medici verzameling, de stukken verhuisden later naar de Uffici in Firenze. In 1803 werd de villa door Napoleon gekocht om er de Académie de France te vestigen.

Deze academie was reeds in 1666 in opdracht van Lodewijk XIV gesticht door Colbert, de bedoeling was de kennis van getalenteerde jonge Fransen te verdiepen op het gebied van de Oudheid en de Italiaanse renaissance en hen te confronteren met de uitdagingen van de barok. De keuze van de ‘pensionnaires’ gebeurde via een wedstrijd, de ‘Prix de Rome’. Poussin werd door Colbert aangesteld als eerste directeur, maar hij stierf op 19 november 1665, twee maanden vóór hij in functie kon treden.

De achtergevel van de villa (aan de tuinzijde) werd in 1580 in opdracht van Ferdinando II di Medici gewijzigd door de Florentijnse architect Bartolomeo Ammannati (1511-1592). Door het aanbrengen van klassieke reliëfs vormt hij een schril contrast met de vrij sobere voorgevel. De fragmenten met de verfijnde festoenen, links en rechts tussen de ramen, doen denken aan de ‘grotesken’ van de Ara Pacis.

Tussen 1961 en 1977 herstelde men de villa in haar oude glorie, er werden beelden in de tuin geplaatst en fresco’s uit de zestiende eeuw werden opnieuw blootgelegd. In het noorden wordt het domein begrensd door de vermaarde parasoldennen die Jean Auguste Ingres (1780-1867) plantte, maar die nu stilaan door ouderdom verdwijnen. Ingres won de Prix de Rome in 1801 met “Les ambassadeurs d’ Agamemnon”, maar kwam pas in 1807 naar Rome. De Villa Medici werd zijn atelier en zijn woning voor bijna de rest van zijn leven.

In 1835 werd hij directeur van de instelling. In de tuin staat, net voor de toegang tot de villa, een fontein met Mercurius. Het is geen origineel maar een kopie uit de negentiende eeuw. Het beroemde oorspronkelijke werk van Giovanni Giambologna staat in het Louvre. Ook in de inkomhal van de National Gallery in Washington bevindt zich een identieke kopie. Let op de linkervoet, men ziet hoe Mercurius voortgeblazen wordt door de adem van Aeolus.

Giovanni Giambologna werd als Jean (de) Boulogne geboren in Frans Vlaanderen en werd onder meer in Antwerpen als beeldhouwer opgeleid. De Vlaamse beeldhouwer was één van de belangrijkste en meest invloedrijke beeldhouwers van de maniëristische stijl.

Hij werkte als leerling van Jacques Dubrœcq aan de Sint-Waltrudiskerk in Bergen (België) en trok na deze opleiding in 1554 in gezelschap van Cornelis Floris naar Italië om daar antieke sculpturen en werken van Michelangelo te bestuderen.

Giambologna werkte vrijwel zijn hele leven aan het hof van de Medici in Firenze. Hij realiseerde de maniëristische idealen in zijn levensgrote sculpturen en zijn bronzen waren gedraaid in moeilijke posities en waren vaak zwaar en gespierd. Het werk van Giambologna is veel gebruikt door opvolgers als lesmateriaal en heeft zelfs in de barokke periode nog invloed gehad.

Eén van zijn bekendste werken is de Sabijnse Maagdenroof, te bewonderen in de Loggia dei Lanzi in Firenze, waar ook zijn Hercules en de Centaur te zien is. Veel van zijn andere werken staan eveneens in Firenze, in het Bargello museum. In Rome vind je werk van Giambologna in o.m. Palazzo Venezia, de Galleria Colonna en in de ambassade van de Verenigde Staten aan de Via Veneto.

Académie de France – Rome – Villa Medici
Viale Trinità dei Monti 1, Rome
Tel. +39 06 67611
standard@villamedici.it

Meer informatie en openingstijden vind je op de website van de Villa Medici.

3 Reacties to “Tuin Villa Medici in Rome verkozen tot het mooiste park van Italië”

 1. Johannes Says:

  Als ik het goed begrijp is dit de tuin achter het Franse cultureel centrum?

 2. Helemaal mee eens. Geef de straatmuzikant wat euro’s en vraag of hij nog wat Pink Floyd of Eric Clapton ten gehore kan brengen. Vlij neer op een van de bankjes en geniet van een relaxt uurtje. Zonnetje, koel windje erbij, fris water uit il naso, mooi uitzicht op il Popolo, wandelingetje en mijn dag kan niet meer stuk.

  Hoewel ik deze plek natuurlijk geweldig vind, twijfel ik wel tussen deze plek en de Giardino degli Aranci op de Aventino. Terwijl Garibaldi op de Gianicolo voor mij mij ook een serieuze kanshebber is.

 3. Paul Hobin Says:

  Dank alweer voor dit bericht.
  Kleine correctie: Jean- Auguste Ingres leefde van 1780 tot 1867.
  Vriendelijke groet, Paul

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.