Nieuwe app laat Forum Romanum herleven terwijl je er wandelt

In opdracht van de stad Rome werd een app voor smartphones en tablets gebouwd die de structuren van het Forum van Augustus en het Forum van Trajanus Forum doorheen de verschillende tijdsperiodes weergeeft. De toepassing heet Imperial Fora en werd gemaakt door Sergio Fontana. Ze is tot dusver enkel beschikbaar voor het iPhone-en iPad-platform, maar de Android-versie komt er snel aan. De taalkeuze is voorlopig beperkt tot Italiaans en Engels. Het is de bedoeling geleidelijk het hele Forum Romanum op deze manier letterlijk in beeld te brengen.

Aan het maken van deze applicatie is vijf jaar planning vooraf gegaan. Sergio Fontana claimt dat dankzij deze app het bestuderen van de geschiedenis van het Forum Romanum nog nooit zo prettig was. Voor deze eerste versie beperkten de makers zich tot het Forum van Augustus en het Forum van Trajanus.

De applicatie toont hoe deze sites de voorbije eeuwen evolueerden en kozen daarvoor telkens vier tijdstippen uit. Te beginnen vanaf 125 na Chr., een bloeiende periode voor het Romeinse Rijk, vervolgens 1450 met het begin van de Renaissance, daarna 1750, het moment waarop de moderne tijd zich stilaan begint te manifesteren om te eindigen in 1815, de periode van de archeologische opgravingen door de Fransen.

Na de val van het West-Romeinse Rijk veranderde er de eerste eeuwen niet veel op het Forum, dat nog steeds door de inwoners van Rome werd gebruikt. In de tweede helft van de zesde eeuw werd de kerk van Santa Maria Antiqua op het terrein naast de Tempel van Castor gebouwd. Gedurende de middeleeuwen had de sterk uitgedunde bevolking van Rome niet meer de middelen om de antieke gebouwen op het Forum Romanum te onderhouden en de meeste bouwwerken vervielen tot ruïnes.

De Tempel van Antoninus Pius en de Curia Julia werden beide omgebouwd tot kerk en bleven zo van dit lot bespaard. De Boog van Septimius Severus diende als voorportaal van een andere kerk en bleef daardoor ook behouden. Een aantal aardbevingen, vooral deze van 847, brachten grote schade toe aan de verlaten gebouwen. Het kostbare marmer en ijzer werd uit de ruïnes verwijderd om in nieuwe gebouwen en kerken hergebruikt te kunnen worden. Vooral in de renaissance was dit een normale zaak en in dit tijdperk verdwenen dan ook de meeste antieke gebouwen. Vaak bleven enkel de funderingen of een paar losstaande zuilen bewaard.

In de loop der eeuwen vormde zich een grote laag puin en aarde over de restanten, die daarna vrijwel geheel onder de grond verdwenen. Het Forum Romanum veranderde geleidelijk in een weiland waarop boeren hun koeien tussen de laatste antieke resten lieten grazen. In de volksmond werd het vroegere Forum toen Campo Vaccino genoemd.

Toch kreeg men tijdens de Renaissance weer interesse in het oude Rome en de antieke gebouwen van het Forum, maar dit uitte zich voornamelijk in ongeregeld schatgraven op verschillende plaatsen verspreid over het terrein. Pas vanaf 1800 ging men structureler te werk. De Boog van Septimius Severus was voor bijna de helft begraven en werd in 1803 weer helemaal blootgelegd. De Fransen waren toen aan de macht en zij hadden bijzondere interesse in de ontdekkingen uit de oudheid die hier misschien nog lagen te wachten.

Franse onderzoekers brachten in de eerste helft van de negentiende eeuw de restanten van de tempels van Castor en Pollux, Concordia, Saturnus en Vespasianus weer bovengronds. Na 1870 volgde een grootschalige opgraving van het Forum tot aan het grondniveau van de vierde en de vijfde eeuw.

Vanaf 1898 ging de Italiaanse archeoloog Giacomo Boni nog een stap verder en groef de bodem af tot het grondniveau uit de tijd van Augustus. Hierbij werden veel belangrijke vondsten gedaan en het Forum Romanum dankt vandaag zijn uiterlijk aan deze opgravingen. Op specifieke plaatsen deed men later opgravingen die nog dieper gingen.

De geolocatie-functie in de app laat toe dat de smartphone- of tabletgebruiker zich kan bewegen in een virtuele dimensie, waarbij de 3D-beelden, kaartjes, de geschiedenis en de real-time beelden vorm geven aan de plek waar men zich op dat moment bevindt. Sergio Fontana, de maker van de app, bevestigt dat de toepassing gemaakt werd op basis van wetenschappelijke studies en publicaties. Het is dus niet zomaar wat spelen of prentjes kijken met deze toepassing.

2 Reacties to “Nieuwe app laat Forum Romanum herleven terwijl je er wandelt”

  1. Dick Bijl Says:

    Ik kan de app (helaas) niet vinden in de app store…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.