Rome en Vaticaan verscherpen veiligheidsmaatregelen

Na de aanslagen van eind vorige week in Parijs zijn in heel Rome en vooral op het Sint-Pietersplein en elders in het Vaticaan scherpe veiligheidsmaatregelen afgekondigd. Het Vaticaan werd eerder al genoemd als mogelijk doelwit voor aanslagen. Maar in het verleden werd het veiligheidsrisico door Vaticaanse verantwoordelijken steevast gerelativeerd. Dat is vandaag niet langer het geval. Staatssecretaris Pietro Parolin vertelde de Franse krant La Croix dat deze keer niets aan het toeval wordt overgelaten, ook al heeft de paus opgeroepen om zich niet door angst te laten verlammen.

Aan de Italiaanse krant Avvenire bevestigde de paus dat activiteiten van het Jubeljaar van de Barmhartigheid gewoon zullen plaatsvinden. Het gerucht deed even de ronde dat het Jubeljaar zou worden afgeblazen, maar Franciscus is er de paus niet naar om zich de wet te laten dicteren door terroristen en bovendien is de enorme merchandising-machine (postkaarten, allerlei souvenirs, …) rond het Jubeljaar al volop aan het draaien. Gezien de vele voorbereidingen die al werden getroffen lijkt het inderdaad ondenkbaar dat het Jubeljaar zou worden afgevoerd of uitgesteld.

Volgens het gespecialiseerde persagentschap I.Media heeft de prefectuur van de politie in Rome sinds de nacht van de aanslagen haar aanwezigheid bij belangrijke gevoelige doelwitten aanzienlijk versterkt. Dat was onder meer het geval aan de Franse ambassade aan Piazza Farnese, waar de zaterdag ook al een bloemenhulde en een stille wake plaatsvond. Ook bij populaire toeristische trekpleisters en gebedsplaatsen, in het bijzonder in de buurt van het Vaticaan, is de waakzaamheid verhoogd en de beveiliging verscherpt. Italiaanse antiterreureenheden verkeren in de hoogste graad van paraatheid. In de straten en op pleinen is de verhoogde waakzaamheid goed merkbaar.

Vertrekkende reizigers moeten op de luchthavens Fiuminico en Ciampino in Rome eveneens rekening houden met verscherpte en bijkomende veiligheidsmaatregelen. Zo moet alle elektronische apparatuur apart in een doorzichtige plastic zak worden opgeborgen om zo doorheen de scanner te gaan. De zakjes worden voorlopig nog gratis uitgedeeld omdat slechts weinig mensen op de hoogte zijn van de nieuwe maatregelen. De extra maatregelen zorgen onvermijdelijk voor langere wachttijden.

Pater Federico Lombardi, de directeur van de persdienst van het Vaticaan, erkende in een gesprek met journalisten dat het begin van het Jubeljaar op 8 december onvermijdelijk reden is voor bijkomende ongerustheid. Tijdens het Jubeljaar worden miljoenen pelgrims en toeristen uit de hele wereld in Rome verwacht. Lombardi zegt dat de recente gebeurtenissen net meer dan ooit duidelijk maken hoe groot de nood is aan barmhartigheid en dat het Vaticaan zich niet wil laten verlammen door angst.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft alvast 700 extra militairen toegezegd voor de beveiliging van Rome tijdens het Jubeljaar. Volgens I.Media worden tijdens het Jaar van de Barmhartigheid permanent 130 gendarmes en 110 leden van de Zwitserse garde ingezet om de veiligheid te garanderen. Bovendien zullen onbemande drones de mensenmassa permanent vanuit de lucht te bewaken en proberen te beschermen tegen mogelijke aanslagen.

2 Reacties to “Rome en Vaticaan verscherpen veiligheidsmaatregelen”

  1. Yves De Pauw Says:

    Heb ik wel meegemaakt op 18/11

  2. Dat was een mooie en waardige manifestatie op het Piazza Farnese afgelopen zaterdag. Ik wist eigenlijk helemaal niet dat ik de Marseillaise kon meezingen. Vooral dat “Marchons” kwam er uit volle borst uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s