Nieuwe maquette Crypta Balbi

Guido Cuyt, ere-voorzitter van de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie (AVRA), al vele jaren clublid van S.P.Q.R. en in 2009 winnaar van de Romulusprijs, bracht opnieuw een stukje van het antieke Rome tot leven. Na zijn nauwgezette realisatie van het Forum Romanum, knutselde hij nu een gloednieuwe maquette in elkaar van het complex Crypta Balbi / Porticus Minucia Frumentaria.

De Crypta Balbi bestond uit het theater van Balbus met daaraan verbonden de zuilengang rond een binnenkoer met waterbassin. Guido Cuyt stelt op woensdag 9 december 2015 zijn nieuwe maquette voor tijdens een lezing over dit onderwerp. Hou alvast deze datum vrij, een uitnodiging voor deze lezing volgt later.

Vóór het theater van Balbus stond naar alle waarschijnlijkheid de tempel van Vulcanus. Naast de Crypta Balbi bevond zich de Porticus Minucia Frumentaria, de zuilengang waar de graanuitdelingen plaats vonden. Ongeveer in het midden stond de tempel van de Nimfen.

Van de Crypta Balbi en de Porticus Minucia zijn nog resten te zien in het museum van de Crypta Balbi in de Via delle Botteghe Oscure in Rome. In dezelfde straat staan van de tempel van de Nimfen nog twee zuilen overeind. Van het theater van Balbus is bovengronds niets meer te zien, tenzij enkele muurfragmenten in latere palazzo’s die niet publiek toegankelijk zijn.

De maquette geeft de toestand van de Crypta Balbi weer in de vierde eeuw na Chr. en werd vervaardigd op schaal: 1/250. Guido Cuyt geeft niet alleen lezingen over dit onderwerp, maar stelt zijn maquettes bovendien ter beschikking van evenementen in verband met de oudheid, zoals tentoonstellingen, colloquia of studiedagen.

Wie hiervoor interesse heeft kan steeds contact met hem opnemen: guido.cuyt@skynet.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s