Een prettig gestoorde maar professionele straatmuzikant in Rome

Enkele potten en pannen, een paar oude emmers, een metalen buis en wat metaalafval. Meer heeft straatmuzikant Dario Rossi niet nodig om het publiek op een Romeins plein vol verbazing te doen stilstaan. Met enkel zijn materiaal, dat zopas lijkt opgehaald van de vuilnisbelt of (in het beste geval) gratis uit de kringloopwinkel komt, speelt de man een fameus potje technomuziek. Je hoeft absoluut niet van dit soort elektronische muziek te houden om deze kerel een tijdje aan het werk te zien. Dario Rossi groeide de jongste paar jaar uit tot een ware beroemdheid en wordt nu zelfs regelmatig gevraagd voor straatoptredens in het buitenland.

Dario Rossi (28) drumt al sinds zijn tiende en volgde reeds van jongsaf aan een professionele opleiding als drummer. Hij is amper twaalf jaar oud wanneer hij contact zoekt met lokale bands, waaronder The Lost Angels, een groepje waarmee hij op een dag wordt geïnterviewd tijdens een aflevering van het radioprogramma Demo van Radio Rai, de Italiaanse nationale omroep.

In 2000 wint hij het Festival degli sconosciuti. In 2007 neemt hij deel aan de wedstrijd Operazione Soundwave van de Italiaanse MTV en een jaar later haalt Rossi de eerste plaats op een drumwedstrijd in Firenze. Vanaf dan wordt hij regelmatig gevraagd voor straatoptredens op wereldberoemde pleinen, waaronder Alexanderplatz in Berlijn en Piccadilly Circus in Londen. Hij speelde overigens ook al op de Grote Markt in Brussel en op de Dam in Amsterdam.

Sinds 2011 doceert Rossi drums en ritmische notenleer in zijn eigen studio in Genzano en aan de Arte Musica school in Frattocchie, waar hij verantwoordelijk is voor het experimentele percussie-laboratorium. Vanaf 2012 start Dario Rossi professionele samenwerkingsverbanden met verschillende muzikale undergroundbewegingen in Rome en treedt hij steeds vaker op in verschillende Romeinse clubs en disco’s, maar ook in bekende theaters in Rome, zoals het Parco della Musica, de Ambra Jovinelli en het Teatro Italia. Zijn faam groeit nog steeds en sinds vorig jaar krijgt hij ook steeds meer aandacht in de media.

Op het internet vind je verscheidene uitstekende filmpjes waar je Rossi in actie ziet. Dit is bijvoorbeeld een uitstekend voorbeeld (let op de verbaasde reactie van de grappige hond als het filmpje ongeveer 5:20 minuten bezig is!) en ook hier is hij uitstekend op dreef. In dit filmpje speelt hij in Brussel en hier op de Dam in Amsterdam. Maar als je de man een degelijk drumstel in een echte studio geeft, wordt het trouwens een heel ander verhaal en zie en hoor je pas echt wat hij kan en hoe professioneel deze drummer wel is.

Hoewel hij tegenwoordig vaak in het clubmilieu te vinden is en regelmatig op televisie verschijnt, is het liefste wat hij doet op een Romeins plein een drumsessie geven als gewone straatmuzikant. Voor wie het zich afvraagt: in de filmpjes die in Rome werden gemaakt zie je Rossi meestal in actie op Piazza del Popolo. De vele foto’s en beelden die duizenden toeristen van hem maken, doen zijn faam alleen maar groeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s