Nederlandse ambassadeur in Rome Joep Wijnands spreekt over veiligheidsbeleid

De vereniging Nederlanders in Rome organiseert op donderdag 26 november 2015 om 21 uur het traditionele Praatcafé in de Giulio Passami l’Olio aan de Via Monte Giordano 28. Als gastspreker werd ditmaal Joep Wijnands uitgenodigd, de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Rome. In zijn vorige functie was hij Directeur Veiligheidsbeleid. Gezien de recente gebeurtenissen in Parijs en de verscherpte veiligheidsmaatregelen die ook in grote Italiaanse steden zoals Rome en Milaan werden doorgevoerd, krijgt deze praatavond ongetwijfeld een heel actueel tintje.

Omdat de Nederlandse ambassadeur slechts recent in Rome arriveerde, leek het de organisatoren een aantrekkelijke mogelijkheid hem meteen uit te nodigen voor het Praatcafé om kennis te maken met een aantal landgenoten. Voor zo’n publiek kan een nieuwe ambasssadeur spreken over zijn verwachtingen en uitdagingen voor de komende vier jaar wat betreft de relatie Italië-Nederland. Maar gezien de actualiteit werd ervoor gekozen dat Joep Wijnands op 26 november zal spreken vanuit zijn vorige baan, die van directeur Veiligheidsbeleid. Hoewel ongetwijfeld zal worden verwezen naar de gebeurtenissen in Parijs, zal de ambassadeur over het veiligheidsbeleid in het algemeen spreken, maar ook over zijn persoonlijke ervaringen in o.a. Afghanistan.

De actuele internationale situatie geeft alle aanleiding om na te denken over onze veiligheid. Rondom Europa zien we zorgwekkende ontwikkelingen op de oostflank (Rusland) en op de zuidflank (ISIS). Onveiligheid doet zich in vele (nieuwe) gedaanten voor, waaronder terrorisme, verspreiding van wapens, cyberaanvallen en falende staten. Veiligheid is niet vanzelfsprekend en onze vrijheid is niet gratis. Dat geldt voor zowel Nederland als Italië. Wat er in de buitenwereld gebeurt, raakt direct aan onze nationale veiligheid en onze economische belangen. Een actief buitenlandbeleid is cruciaal voor de verdediging van onze strategische belangen en democratische waarden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.