De Joodse synagoge in Rome

Paus Franciscus bezoekt op zondag 17 januari, dat is de jaarlijkse Dag van het Jodendom, de grote synagoge van Rome, vlakbij het Tibereiland. Wie die dag naar het getto wandelt in de hoop de paus te zien, doet waarschijnlijk tevergeefs moeite, want de veiligheidsmaatregelen zullen enorm zijn. De synagoge in Rome, één van de oudste in Europa, wordt altijd al zwaar bewaakt en nu de paus op bezoek komt zal het toezicht, zeker met de recente terroristische aanvallen in het achterhoofd, nog fors worden opgedreven. Paus Franciscus is de derde paus die deze joodse gebedsplaats bezoekt. De synagoge werd eerder ook al bezocht door de pausen Johannes Paulus II in 1986 en Benedictus XVI in 2010.

De grote synagoge is zeker wel een opmerkelijk gebouw. Het grote koepeldak (de enige kwadraatkoepel in de stad) maakt het tot een zeer herkenbaar baken in het Romeinse panorama, waardoor de synagoge vanop vele plaatsen in de stad meteen opvalt. Dat is toch wel een kleine architecturale krachttoer in een omgeving en landschap die al eeuwenlang rijkelijk voorzien zijn van talrijke koepels en opmerkelijke daken.

De synagoge werd in 1904 in Assyrisch-Babylonische stijl geopend binnen het gesloopte deel van het voormalige getto. De eerste ontwerpen dateren van 1874, kortna de eenwording van Italië in 1870, toen de pauselijke staat ophield te bestaan. Het joodse getto in Rome werd afgebroken en de Joden kregen staatsburgerschap. De eigenlijke bouw werd uitgevoerd tussen 1901 en 1904 naar een ontwerp van Vincenzo Costa en Osvaldo Armanni.

De synagoge vierde haar honderdjarige bestaan in 2004. Tegenwoordig fungeert het gebouw ook als cultureel en organisatorisch centrum voor de joodse gemeenschap van Rome. De opperrabbijn van Rome heeft hier zijn kantoren en bezoekers kunnen naast de synagoge terecht in het Museo Ebraico di Roma, het Joodse museum.

Dat opende reeds in 1960 de deuren. Na een lange renovatieperiode in de jaren negentig van vorige eeuw opende het museum opnieuw op 22 november 2005. Tegenwoordig waait een nieuwe frisse wind door het museum. Er kwam een nieuwe website, de collectie werd opgefrist en vooral de 3D-simulatie van het getto is aardig om te zien.

Die virtuele reconstructie toont het getto van Rome, zoals het eruitzag omstreeks 1800, met name de periode vooraleer het grootste gedeelte van de wijk werd gesloopt. Het is de eerste keer dat in Rome het verleden van een volledige wijk digitaal werd heropgebouwd. Voor de beelden baseerden de wetenschappers zich op documentaire bronnen uit de Joodse gemeenschap, iconen, schilderijen, oude foto’s, stedenbouwkundige plannen en topografische kaarten uit die tijd. Het project werd gefinancierd via een overeenkomst met de stichting Rothschild. De toepassing met de beelden zal voorlopig enkel kunnen bekeken worden in het Joodse museum. Je krijgt een voorsmaakje op de website van het museum.

Eén reactie to “De Joodse synagoge in Rome”

  1. Moet het niet Ghetto zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s