Egypte zie je ook in Rome

Nu het toerisme naar Egypte andermaal dreigt stil te vallen door terroristische ellende, durven sommigen weleens vergeten dat ook in Rome heel wat Egyptische symbolen en bezienswaardigheden te vinden zijn. De meest opvallende in het straatbeeld zijn natuurlijk de originele granieten obelisken die in de oudheid door verschillende keizers vanuit Egypte naar Rome werden gehaald. Die obelisken dienden lange tijd verschillende doeleinden (ondermeer als spina in het circus), verdwenen dan eeuwenlang van de radar en werden terug opgevist door de Renaissance-pausen, die heel wat obelisken gebruikten voor de verfraaiing van een fontein of standbeeld.

Daarnaast bevindt zich in de Vaticaanse musea een bijzonder fraaie Egyptische afdeling. Het Museo Gregoriano Egizio of het Egyptisch Museum, dat werd opgericht door paus Gregorius XVI en in 1839 ingericht door pater Ungarelli, één van de eerste Italiaanse egyptologen die zich voor het werk van Champollion interesseerde.

De verzameling bestaat uit stukken van verschillende herkomst, beelden die in en buiten Rome werden gevonden en tijdens de Keizertijd uit Egypte waren meegenomen. Ook vinden we hier Romeinse replica’s van Egyptische originelen uit de eerste en de tweede eeuw en stukken die tijdens de achttiende en de negentiende eeuw door de pausen werden gekocht van particuliere verzamelaars.

De belangstelling van de pausen voor Egypte was ontstaan uit de rol die het land speelde in de heilige geschriften. Het museum is verdeeld in negen kamers, waarvan de grootste uitkomt op het terras van de zogenaamde Nicchione della Pigna. Zaal I toont inscripties van het Oude Rijk. Hier staat de troon met het beeld zonder bovenlijf van Ramses II, de farao uit de 19de dynastie rond 1250 v. Chr. Deze farao was een tijdgenoot van Mozes.

Zaal II is gewijd aan de grafkunst in het oude Egypte. Zo is hier de mummie te zien van een vrouw uit 1000 v. Chr. van wie het haar met henna werd geverfd. Let ook op een sarcofaag van steen en beschilderd hout, en op de lijkvazen waarin de ingewanden van de overledene zaten.

Zaal III bevat een reconstructie van de decoratie in Villa Adriana in Tivoli die als hoofdthema het ontwaken van Osiris-Apis ofwel Serapis had. Deze god wiens cultus tijdens de vierde eeuw v. Chr. door Ptolemaeus I werd ingevoerd, is hier uitgebeeld in een dubbel borstbeeld op een lotusbloem. Indrukwekkend is een kolossaal borstbeeld van Isis-Sothis-Demeter, de beschermgodin van de bronnen van de Nijl. De beelden van Antinoüs completeren het geheel.

In de hemicyclus (zaal V) staan Egyptische beelden uit Rome en omgeving. Het hoofd van de farao uit de 11de dynastie rond 2100 v. Chr. is een voorbeeld van de kunst uit het Middenrijk. Het reusachtige beeld van koningin Touya, de moeder van Ramses II, vertegenwoordigt het Nieuwe Rijk. De roze granieten beelden stellen in Egyptische stijl de Griekse koning van Egypte Ptolemaeus Philadelphos (283-246 v. Chr.) voor, en zijn zusters Arsinöé en Philotera.

In de volgende zalen vind je ondermeer nog bronzen beelden uit het eerste millennium v. Chr. (zaal VI), beeldjes van brons en klei uit zowel het Hellenistische als het Romeinse Egypte (zaal VII).

De laatste twee zalen tonen vondsten uit het oosten. Je vindt er o.m. spijkerschrift uit Mesopotamië, vazen en bronzen voorwerpen uit ondermeer Syrië en Palestina en reliëfs uit Palmyra (zaal VIII). In Zaal IX ten slotte tref je o.m. reliëfs en inscripties uit de Assyrische paleizen, afkomstig uit de periode 883-612 v. Chr.

Eén reactie to “Egypte zie je ook in Rome”

  1. Elma Says:

    Wij vonden de (gratis!) tentoonstelling over Tutankhamon in de Academia d’Egitto ook mooi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.