Ulpia Noviomagus: overzicht van de ontwikkeling van de stad vanaf de 1ste eeuw tot de 3de eeuw na Chr.

In samenwerking met de Vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen organiseert de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie (AVRA) op woensdag 15 december 2015 om 20 u. een lezing met als thema ‘Ulpia Noviomagus: overzicht van de ontwikkeling van de stad vanaf de 1ste eeuw tot de 3de eeuw na Chr.’. De lezing vindt plaats in de UA-Stadscampus, Rodestraat 14, Antwerpen en wordt gegeven door Elly Heirbaut.

In de jaren 2008-2011 is in Nijmegen-West onderzoek uitgevoerd in de zuidwestelijke hoek van de Romeinse stad Ulpia Noviomagus. Het onderzoek heeft vele honderden sporen en duizenden vondsten opgeleverd. Analyse hiervan heeft een goed inzicht opgeleverd over hoe dit deel van de stad (het insula en de percelen die het herbergde) zich heeft ontwikkeld vanaf het laatste kwart van de 1ste eeuw tot halverwege de 3de eeuw na Chr.

Een deel van het voor de Romeinse steden kenmerkende stratenpatroon kon ook gereconstrueerd worden, door oude onuitgewerkte opgravingen te combineren met de nieuwe informatie. Tenslotte konden voor het eerst ook de verdedigingswerken gereconstrueerd worden die op het einde van de 2de eeuw na Chr. zijn opgetrokken als reactie op het uitbreken van onrusten die het einde van de Pax Romana betekenden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s