Luchtruim boven Rome gesloten tijdens opening Jubeljaar

In Rome worden morgen strenge veiligheidsmaatregelen aangekondigd voor de opening van het Heilige Jaar, dat op initiatief van paus Franciscus morgenvroeg officieel geopend wordt. Dinsdagochtend 8 december om 9.30 u. is er een ceremonie in de Sint-Pietersbasiliek, waarbij de paus samen met zijn voorganger Benedictus XVI ook de heilige deur zal openen. Het Jubeljaar wordt afgesloten op 20 november 2016. Er worden miljoenen bezoekers verwacht. Met dit bijzondere jaar viert de Rooms-Katholieke Kerk de vijftigste verjaardag van de afsluiting van het Tweede Vaticaans Concilie in 1965.

Morgenochtend wordt het luchtruim boven Rome gesloten en worden ook nog een aantal andere maatregelen genomen. Ook drones mogen dinsdag niet boven het centrum van Rome of Vaticaanstad vliegen. Er mogen geen films op fotografische opnamen worden gemaakt waarin wapens voorkomen, zelfs als die namaak zijn. De autoriteiten vrezen dat de aanblik van (nep)wapens paniek zou kunnen veroorzaken. Vervoer van benzine, lpg, methaangas of wapens is eveneens verboden. Alleen de militairen die nu al permanent de metrostations en toeristische trekpleisters in de stad bewaken, dragen geweren.

Er zijn 2.250 militairen, 1.000 politieagenten en 900 stadswachten op de been. De stad heeft rond het Sint-Pietersplein 200 extra camera’s opgehangen. Het leger heeft tenten opgezet waar op dertien verschillende plaatsen in totaal driehonderd mensen tegelijk medische behandelingen kunnen krijgen. Voorafgaande aan de feestelijkheden zijn vijftig personen met mogelijke terreurplannen het land uitgezet. Het Sint-Pietersplein is afgezet maar wel toegankelijk. Er zijn drie toegangen voor bezoekers, die wel doorheen metaaldetectiepoorten moeten lopen en mogelijk gefouilleerd worden. Het Sint-Pietersplein is aangewezen als het grootste risicogebied.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s