Heilige deur open, Jubeljaar begonnen

Met enkele fragmenten uit de vier belangrijke conciliedocumenten Dei Verbum, Lumen gentium, Sacrosanctum concilium en Gaudium et spes werd vanochtend de aanzet gegeven voor een ‘Buitengewoon Heilig Jaar van de Barmhartigheid’, een Jubeljaar naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Het Jubeljaar heeft plaats van 8 december 2015 tot 20 november 2016.

Na een kleurrijke en plechtige eucharistie trok omstreeks 9.30 uur een processie onder leiding van de paus naar het atrium van de Sint-Pietersbasiliek voor de opening van de rijkelijk versierde bronzen poort uit het midden van de twintigste eeuw van de Italiaanse beeldhouwer Vico Consorti. De zestien panelen vertellen het heilsverhaal, vanaf de vlucht uit het paradijs tot aan de dood en opstanding van Christus. De muur die de deur afsluit was al enkele dagen eerder afgebroken. De heilige deur, die net als in 2000 sober en zonder hameraanslagen werd opengesteld terwijl de paus onder meer het vers uit Psalm 117 ‘Haec porta Domini’ (Dit is de poort van de Heer) zong, werd het laatst geopend voor het Jubeljaar 2000 door paus Johannes-Paulus II. In principe zou ze pas in 2025 opengemaakt worden.

Paus Franciscus werd bij zijn aankomst aan de deur door de Duitse emeritus paus Benedictus XVI opgewacht. Die woont nog steeds in het klooster in de tuinen van het Vaticaan. Nadat hij enkele momenten in gebed was geknield, ging paus Franciscus als eerste door de Heilige Deur, die hij eerder in zijn preek als de ‘deur van de gerechtigheid’ had omschreven. Zo gaf hij het officiële startschot voor het Jubeljaar. Aansluitend ging ook de emeritus paus Benedictus XVI door de deur.

Tijdens een plechtigheid vanavond, van 19 tot 22 uur, wordt ook officieel de nieuwe feeërieke belichting met led-lampen van de Sint-Pietersbasiliek aangestoken, waaraan de voorbije week met man en macht werd gewerkt en die ook al heel even werd uitgetest. Daarbij is een projectie te zien van foto’s van bekende fotografen over het thema barmhartigheid, maar ook over onze zorg voor de schepping.

De komende dagen worden ook nog de heilige deuren van de drie andere monumentale basilieken van Rome geopend. Zondag leidt de paus de plechtigheid aan de basiliek van Sint-Jan van Lateranen en op 1 januari opent hij de heilige deur van de basiliek van Santa Maria Maggiore. De heilige deur van de basiliek van Sint-Paulus-buiten-de-muren wordt zondag, door de rector van de basiliek, geopend.

4 Reacties to “Heilige deur open, Jubeljaar begonnen”

  1. Die man heeft enkel gereageerd en geprotesteerd tegen de (inderdaad nogal schandelijke) praktijken inzake aflaten. Meer niet. De paus is altijd baas. Luther is later in de kerkelijke ban geslagen..

  2. Kun je misschien nog eens vertellen wat je eigenlijk hebt aan die heilige deuren? Gebeurt er iets met je als je er doorloopt? Of iets anders nuttigs?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s