Paus geeft opdracht voor financiële audit Vaticaanstad

Het is paus Franciscus menens met de schoonmaakoperatie bij het Vaticaan. Zopas gaf hij het Amerikaanse auditbedrijf PricewaterhouseCoopers de opdracht de financiën van Vaticaanstad grondig door te lichten. De experts van PricewaterhouseCoopers mogen meteen aan de slag gaan. Activa, inkomsten, uitgaven, ze gaan alles onder de loep nemen. Paus Franciscus gaf de opdracht voor een systematische audit van de bezittingen van het Vaticaan als onderdeel van zijn financiële hervorming en met het oog op meer transparantie.

Voortaan wordt tevens strenger toegezien op de uitgaven. Recent bleek immers dat voor 1,1 miljard euro activa zomaar ‘verdwenen’ waren. De afgelopen jaren raakte het Vaticaan ook verstrikt in verschillende schandalen. Vorige maand nog verschenen twee boeken waarin het financiële wanbeheer aan de kaak gesteld wordt.

Maar niet iedereen in het Vaticaan is opgezet met de grote schoonmaakoperatie. Enkele topfiguren in de katholieke kerk werken behoorlijk tegen in de hoop zelf de volledige controle te behouden over alle financiële operaties. De Australische kardinaal George Pell, de voorzitter van het secretariaat voor Economie, schat de waarde van de bezittingen van het Vaticaan op 3 miljard dollar (2,84 miljard euro). Hun werkelijke waarde is wellicht nog heel wat groter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s