Japanse tuin in Rome vanaf nu permanent open voor publiek

De Japanse tuin in Rome zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen. Dit fraaie plekje was dan ook vrijwel nooit of slechts uitzonderlijk toegankelijk voor het publiek, tenzij op speciale culturele dagen of op uitnodiging. Daar is sinds kort verandering in gekomen. De ongeveer 1.453 m² grote tuin van het Istituto Giapponese di Cultura in Rome is opengesteld voor bezoek. Het gaat om een fraai stukje Japan waarvan het bestaan in de Eeuwige Stad amper wordt vermoed. De Japanse tuin werd gebouwd op grond die door de stad Rome volgens diplomatieke overeenkomsten destijds werd toegekend aan Japan.

De van uitzicht en stijl zeer typische Japanse tuin werd in de jaren zestig van de vorige eeuw ontworpen door de beroemde tuinarchitect Ken Nakajima (1914-2000), die naast talrijke projecten in Japan, ondermeer ook botanische Japanse tuinen in Canada, Australië en Moskou ontwierp. De kleuren- en geurenpracht (die uiteraard varieert afhankelijk van het seizoen) van de klassieke Japanse tuin kan je dus ook in Rome ervaren.

Nakajima gebruikte en integreerde ook in Rome alle klassieke elementen: een vijver, een waterval, rotsen, eilandjes, een brugje, een stenen lamp, enz. De tuin bevat verschillende rustplekken om in alle stilte te genieten van de omgeving. De Japanse ontwerper had duidelijk weinig financiële belemmeringen. Zo werden de stenen voor de rotspartijen destijds speciaal uit Toscane overgebracht. Het is overigens de eerste tuin in Italië die door een Japanse architect werd ontworpen.

Een aantal planten en bloemen die je hier aantreft zijn op enkele uitzonderingen na nergens anders te vinden in Rome. De soms zeer duidelijke mix met de mediterrane wereld (zoals bv. olijfbomen) is opzettelijk zo bedoeld: die dualiteit drukt de vriendschap tussen Japan en Italië uit. De Japanse tuin is een echt stukje paradijs, met blauwe regen, irissen, kersenbomen, dwergdennen, waterlelies, enz. Voor sommigen is de tuin in het najaar op z’n mooist, anderen verkiezen het voorjaar of een ander seizoen.

De tuin is nu het hele jaar (behalve met Kerstmis en in de maanden juli en augustus) open voor het publiek op dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.30 tot 17 u. en op zaterdag van 10 u. tot 12.30 u. Er wordt slechts een beperkt aantal bezoekers toegelaten, dus een seintje geven om je toegang te reserveren is sterk aanbevolen vooraleer je de verplaatsing maakt. Dat kan enkel telefonisch: 06 94 84 46 55.

Het instituut zelf is sinds 1962 zowat de tempel van de Japanse cultuur in Rome. Net als soortgelijke instituten uit andere landen, behoren ook hier het bevorderen van taal en culturele evenementen, zoals tentoonstellingen, conferenties, concerten, filmvertoningen, theatervoorstellingen, tot de voornaamste taken.

Het Japanse instituut beschikt bovendien over een enorme bibliotheek met meer dan 32.000 volumes en een dvd-bibliotheek met ongeveer 140 films in de originele versie met ondertiteling en ongeveer 80 documentaires over de Japanse cultuur en kunst.

Istituto Giapponese di Cultura in Roma
Via Antonio Gramsci 74
Reservaties tuinbezoek: tel 06 94 84 46 55

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s