Beroemde da Cortona-koepel van Santi Luca e Martina gerestaureerd

In Rome zijn de koepel en het stucwerk van de Santi Luca e Martina gerestaureerd. De prachtige en originele kleuren uit de barok zijn vanaf nu in dit absolute meesterwerk van Pietro da Cortona (1596-1669) opnieuw te bewonderen. Er werd twee jaar gewerkt aan de restauratie van deze door velen ‘vergeten’ kerk, die zich vlak naast of, zo je wil, eigenlijk op het Forum Romanum bevindt, namelijk aan de Via della Curia 2.

Het is de eerste grote barokkerk in Rome die werd ontworpen en gebouwd door éénzelfde persoon. Het gebouw heeft een zeer rijke geschiedenis en is onlosmakelijk verbonden met Pietro da Cortona, die deze creatie als zijn persoonlijke favoriet beschouwde. De kunstenaar omschreef het gebouw vaak als ‘mijn geliefde dochter’ en schonk na zijn dood per testament een legaat aan de kerk, bestemd om het interieur af te werken zoals hij het voor ogen had. De kerk is enkel op zaterdag open, van 8 tot 20 u.

Heel lang werd aangenomen dat de koepel en de decoraties van de Santi Luca e Martina volledig in het wit werden uitgevoerd. Een onderzoek in de periode 2007-2009 sprak die hypothese echter helemaal tegen. Met nieuwe technieken werd vastgesteld dat de kleuren helemaal niet monochroom waren en dat zich onder de witte laag zelfs nog kleuren bevonden van eerdere restauraties.

Op de onderste laag bevonden zich de warme travertijnkleuren zoals Pietro da Cortona die oorspronkelijk had aangebracht, met groot vernuft opgebouwd, waarbij naar het middelpunt van de koepel toe werd gewerkt met steeds iets helderder kleuren, waardoor een bijzonder effect ontstaat.

Er werd een dossier ingediend om de beroemde da Cortona-koepel en het stucwerk in de originele staat te herstellen, een project dat, gemeten naar Romeinse normen, relatief snel werd uitgevoerd. Het project werd recent immers reeds afgerond.

Sinds 1 december is de koepel voor het eerst in honderden jaren opnieuw te zien zoals deze destijds werd vervaardigd. Onder het niet-gerestaureerde en nog steeds witte interieurgedeelte zouden zich eveneens nog de originele kleuren bevinden. Het wordt echter een dure en langdurige zaak om een dergelijke restauratie ook nog eens aan te pakken.

De voorstelling van de gerestaureerde koepel was de geschikte gelegenheid voor de presentatie van een nieuw boek, La cupola dei Ss. Luca e Martina di Pietro da Cortona – Aperti per restauri, dat wordt uitgegeven door Pio Baldi en Pier Luigi Porzio voor Gangemi Editore. Het boek bevat tekeningen, kaarten, plattegronden, foto’s en reconstructies van de verschillende fases van de restauratie. De uitgave telt 96 bladzijden en kost 20 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s