Romeinenweek in Nederland van 30 april tot en met 8 mei 2016

De derde editie van de Romeinenweek in Nederland vindt plaats van 30 april tot en met 8 mei 2016. Dat is een week die volledig in het teken staat van Romeinse geschiedenis, erfgoed en archeologie met in 2016 speciale aandacht voor het thema ‘Water’. De Romeinenweek heeft als doel bij jong en oud op een toegankelijke en laagdrempelige manier de interesse in en kennis over het Romeinse verleden te vergroten. Daarnaast bevordert de Romeinenweek samenwerking tussen culturele instellingen, commerciële organisaties en overheden op het gebied van Romeinse geschiedenis.

Tijdens de Romeinenweek organiseren culturele instellingen en erfgoedorganisaties activiteiten rond de Romeinse geschiedenis van Nederland. Hierbij valt te denken aan tentoonstellingen, historische wandelingen, lezingen, filmvertoningen, debatten, open depotdagen, publieksopgravingen, theater, kinderactiviteiten, Romeins re-enactment en tal van andere evenementen en activiteiten.

Iedereen is welkom om mee te doen: musea, archeologische diensten en verenigingen, bibliotheken, historische verenigingen, bedrijven, filmhuizen, universiteiten, gemeenten, opleidingen, fiets- en wandelverenigingen en alle andere initiatieven. Tijdens de Romeinenweek organiseert RomeinenNU de Limesreis. Een Romeins reisgezelschap reist met de Romeinse reiswagen door het land en bezoekt daarbij in 2016 een aantal nieuwe en vernieuwde Romeinse locaties in de buurt van de Limes.

Voor het eerst wordt tijdens de Romeinenweek gewerkt met een thema. In 2016 ligt het accent op het thema ‘Water’. Van badhuizen tot boten: de Romeinen voelden zich thuis in en op het water. Daarom is er deze Romeinenweek volop aandacht voor aquaducten, drinkwater, schepen, kusten, rivieren en meer waterpret. Natuurlijk zijn ook activiteiten rondom het Romeinse verleden buiten dit thema van harte welkom.

De organisatoren lanceren een oproep om mee te doen met de Romeinenweek. Wie een publieksactiviteit rond Romeinse geschiedenis organiseert in Nederland kan deze aanmelden op www.romeinenweek.nl. Iedere activiteit krijgt een eigen pagina op de website. De organisatoren denken graag mee over mogelijke activiteiten en lokale en regionale samenwerkingsverbanden en stellen hun netwerk ter beschikking. De activiteit wordt tevens meegenomen in de landelijke en regionale mediacampagne.

In 2015 hebben 65 organisaties deelgenomen aan de Romeinenweek die gezamenlijk zo’n 56 unieke activiteiten en evenementen organiseerden. Op www.romeinenweek.nl/programma is tot in januari nog te zien welke activiteiten dat waren. Voor een overzicht van de deelnemers in 2015: zie de Factsheet Romeinenweek 2015. Er werd eveneens een inspiratiepakket ontwikkeld en in samenwerking met de Stichting Romeinse Limes Nederland werd een communicatiehandboek samengesteld voor kleine tot middelgrote (vrijwilligers-)organisaties. Beide zullen in de eerste maanden van 2016 gereed zijn.

Het projectteam van de Romeinenweek bestaat uit: Martine van Empel (Projectleider), Mariëlla Beukers (Communicatie), Lize Noorda (Werving en ondersteuning deelnemers), Stefan Penders (Communicatie), Kelly Hokke (Ondersteuning educatie), Ton en Ria Ederveen (Ondersteuning Limesreis) en Manon Henzen namens Stichting Romeinse Limes Nederland.

Belangrijke data:

  • 11 januari: start aanmelding activiteiten op website
  • 16 maart: deadline inschrijving activiteiten in verband met de landelijke en regionale mediacampagne
  • 30 april: opening Romeinenweek
  • 30 april – 8 mei: Romeinenweek

www.romeinenweek.nl
romeinenweek@romeinen.nu.

 

Eén reactie to “Romeinenweek in Nederland van 30 april tot en met 8 mei 2016”

  1. Shit! Dan zit ik net in Rome die week.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.