Dynastie. Opkomst en ondergang van het huis van Julius Caesar

Onder de kerstboom blijft het nieuwe Romeboeken regenen. In deze laatste nieuwsbrief van 2015 gaan we het even hebben over wat dit jaar, misschien, het meest boeiende boek is dat over Rome is verschenen: de nieuwe Tom Holland.

Toen het Romeinse rijk eenmaal een wereldrijk was kwam er een einde aan de republiek. Rome baadde in bloed. De burgeroorlogen waren zo gewelddadig geweest dat het volk blij was met een alleenheerser die vrede bracht. Hij noemde zichzelf Augustus: ‘de door God begunstigde’. De lugubere roem van de door Augustus gestichte dynastie is nooit verbleekt. Er is geen familie die kan bogen op een vergelijkbare rij fascinerende namen.

Tiberius, berucht om zijn perversiteit, was een formidabele generaal die eindigde in verbitterde afzondering; Caligula, gevreesd vanwege wreedheden en vernederingen, reed over de zee; Agrippina, Nero’s moeder, wrong zich in bochten om haar zoon, die haar nadien zou vermoorden, aan de macht te brengen; Nero zelf trouwde met een eunuch en bouwde een sprookjespaleis op de restanten van het door vuur verwoeste centrum van zijn stad.

Wat betreft de geschiedenis van het Romeinse Rijk heeft de periode van de eerste vijf Romeinse keizers, de Julisch-Claudische dynastie genaamd, altijd het meest tot de verbeelding gesproken. Dat was in de oudheid al het geval en dat is nog steeds zo. Ontelbaar is het aantal boeken dat aan deze periode aandacht geeft.

In zijn nieuwe boek ‘Dynastie’ schetst auteur Tom Holland een verbijsterend portret van de eerste keizerlijke familie van Rome. Hij behandelt de gebeurtenissen na de bloedige burgeroorlog en de moord op Julius Caesar in 44 v. Chr. Het was een breekpunt in de Romeinse geschiedenis. Nadat Rome eeuwenlang een republiek was geweest, greep Augustus rond 30 voor Christus de macht. Daarmee werd hij, al liet hij zich nooit zo noemen, de eerste keizer.

Dynastie gaat over haar aantrekkingskracht en over de bloedige slagschaduwen van haar misdaden, over de imposante hoofdstad die door Augustus in marmer werd herbouwd en over donkere Duitse bossen vol barbaren. De personages vormen een spectaculaire cast van moordenaars en metroseksuelen, overspeligen en druïden, konkelende grootmoeders en weerspannige gladiatoren.

Holland schrijft geschiedenis met de flair van een thrillerauteur. Maar vrijblijvend is die geschiedenis nooit. “Sinds Rome gevallen is, wordt de erfenis van de stad misbruikt. Enerzijds lijken wij enorm op de Romeinen, maar tegelijkertijd waren zij veel wreder en extremer. Daardoor is Rome een interessant prisma om hedendaagse problemen te begrijpen”, vindt Tom Holland.

Rome heeft het collectieve geheugen van Europa diepgaand beïnvloed, ook op het vlak van migratie. Eén van de belangrijkste redenen waarom de stad zo succesvol werd, was het vermogen om buitenstaanders te integreren in de samenleving. Veroverde volkeren die de Romeinse heerschappij erkenden, kregen hun plaats in het staatsbestel en konden zelfs het burgerschap verwerven. Maar tegelijk zat de schrik er diep in bij de Romeinen. Om te beginnen vonden ze dat iedereen zich moest aanpassen aan hun normen. Bovendien waren ze constant bang dat buitenstaanders de hele orde zouden omverwerpen.

“Af en toe brak er wijdverspreide paniek uit. Zelfs Augustus vreesde na een faliekant afgelopen campagne tegen de Germanen dat Rome op instorten stond. In het Europa van vandaag hoor je daar nog steeds echo’s van. De vrees blijft leven dat buitenstaanders die weigeren de Europese beschaving te accepteren destructief zullen zijn. Wij hebben onze dubbelzinnige houding tegenover migranten van Rome geërfd, zeker omdat Rome ten onder ging en grote migratiestromen daarbij een rol speelden. Dat heeft ons met een permanente angst opgezadeld”, vertelt Tom Holland in een interview met Knack.

De Britse auteur Tom Holland (1968) schrijft zowel fictie als non-fictie. Zijn oeuvre omvat zeer uiteenlopende onderwerpen, variërend van horror tot geschiedenis. Holland is geboren vlak bij Oxford en is grootgebracht te Salisbury, hij studeerde vergelijkende literatuurwetenschap. Hij behaalde met onderscheiding een diploma bij het Queens’ College van de Universiteit van Cambridge. Daarna studeerde hij om een doctoraat te behalen aan de Universiteit van Oxford met als onderwerp Lord Byron, maar onderbrak zijn studies en verhuisde naar Londen.

Tom Holland bewerkte teksten van Homerus, Herodotus en Vergilius voor BBC Radio 4. Hij is de auteur van de historische boeken Rubicon, Perzisch Vuur, De gang naar Canossa en Het Vierde Beest – God, de strijd om de wereldmacht en het einde van de oudheid. Holland woont in Londen met zijn vrouw en kinderen.

Dynastie. Opkomst en ondergang van het huis van Julius Caesar
Auteur: Tom Holland
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 480
ISBN10 9025300391
ISBN13 9789025300395
Prijs: 29,99 euro
Verkrijgbaar in de boekwinkel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.