Replica’s van de historische poort van Palmyra gebouwd

Palmyra, ook wel ‘de parel van de woestijn’ genoemd, ligt zo’n 200 km van Damascus verwijderd. Het was eerder een drukbezocht toeristisch gebied, maar nu IS het op de monumenten voorzien heeft zal dat na de oorlog waarschijnlijk verminderen. IDA is van plan, door middel van het creëren van 3D-beeld van de oude tempels en poorten, de monumenten te herbouwen. Dat schrijft Archeologie Online, op basis van een bericht van The Guardian.

Van de Tempel van Bel hebben zij echter geen 3D-beelden meer kunnen maken en daardoor zal het herbouwen van het oude monument lastig worden. De 15 m hoge toegangspoort van de Tempel van Bel zal wel gereconstrueerd worden. Twee replica’s zullen op Times Square in New York en Trafalgar Square in Londen worden geplaatst. De poorten zullen het middelpunt zijn van de Week van de Archeologie in april. Bovendien staat de bouw van de replica’s symbool voor het tarten van de verwoestingsacties in het Midden-Oosten. Zo blijft het erfgoed en het verhaal achter de tempel toch bewaard.

In augustus 2015 blies IS de oude tempel in Palmyra op. Het Instituut voor Digitale Archeologie besloot dat de poorten in ieder geval niet verloren moesten gaan door eventueel oorlogsgeweld. De poort is het enige deel van de oude Tempel van Bel dat nu nog overeind staat.  Palmyra was aanvankelijk een oase in de woestijn, maar ontwikkelde zich snel tot een belangrijke handelsstad voor Mesopotamië. Later werd het een Romeinse kolonie en groeide het uit tot een samensmeltingspunt van oost en west.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s