Forum Romanum werkt aan betere toegankelijkheid

Zoals eerder gemeld werden op kerstdag bij de ingang van het Colosseum metaaldetectoren geïnstalleerd. Ook bij de toegang naar het Forum Romanum zijn er vanaf nu detectiepoortjes waarmee iedere bezoeker zal worden gescand. Het Forum wordt ook beter toegankelijk voor gehandicapten of mensen die slecht te been zijn: er worden speciale routes aangelegd die gemakkelijk zijn af te leggen voor rolstoelgebruikers. Een eerste circuit is reeds klaar.

Ook de Palatijn moet in de toekomst vlotter bereikbaar worden. Dit voorjaar zal reeds een eerste route klaar zijn en in gebruik worden genomen, vanaf het museum tot aan het Huis van Augustus. De toegankelijkheid van archeologische sites wordt in de loop van dit jaar nog uitgebreid naar andere locaties, waaronder bv. ook Ostica Antica.

Het aantal bezoekers dat het Forum Romanum en/of de Palatijn bezoekt is de voorbije vijftien jaar meer dan verdubbeld. De belangstelling voor archeologie en de ruïnes van het oude Rome is groter dan ooit. De jongste jaren zijn er zowel op het Forum als de Palatijnse heuvel opmerkelijke inspanningen geleverd. Dat blijkt nu ook resultaten op te leveren in de vorm van extra bezoekers.

Er zijn momenteel nog verscheidene projecten in voorbereiding. Op enkele sites gebeuren nog dagelijks opgravingen. Regelmatig worden nieuwe onderdelen van het Forum Romanum opengesteld. De recente opening van de zogenaamde Rampa Imperiale is één van de spectaculairste van de jongste tijd, maar er wordt gewerkt aan nog een heleboel andere zaken, ook inzake comfort voor de bezoekers van de site. Binnen enkele jaren zullen bezoekers volop de vruchten plukken van die inspanningen.

Op de Palatijn en in Palazzo Massimo worden een cafetaria en een restaurant geopend. Ook in de Thermen van Diocletianus, het Forum Romanum, de Villa Capo di Bove en de Villa dei Quintili komt een cafetaria.

Aan het Colosseum wordt eveneens een nieuw servicecentrum gebouwd. Samen met de restauratie van het ondergrondse gedeelte maakt dat nieuwe centrum deel uit van de totale restauratie van het Flavische Amfitheater die nu aan de gang is en waarvan de totale kostprijs van 25 miljoen euro wordt gefinancierd door ondernemer Diego Della Valle, de man achter ondermeer de merken Tod’s, Hogan, Fay, Roger Vivier en Schiaparelli, zeg maar schoenen, handtassen, jassen en accessoires.

Aan de Largo della Salaria Vecchia, de ingang van het Forum Romanum, werd een nieuwe kleine ontvangsthal gebouwd, waarin een boekhandel en toiletten te vinden zijn. Ook hier werd een speciale toegangsweg met lift aangelegd voor rolstoelgebruikers en mensen die moeiijk te been zijn. Op die manier raken deze mensen binnen in het Forum, dat zoals verteld, in zijn geheel ook vlotter toegankelijker zal worden.

De bouw van de nieuwe ontvangstruimte past in een actieplan om de soms lange wachtrijen bezoekers aan de ingang van het Forum en de Palatijnse heuvel te doen dalen. Uit enquêtes bij bezoekers bleek ook dat het aantal toiletten op deze sites als ruimschoots ontoereikend werd ervaren, zeker in verhouding met het aantal mensen dat er dagelijks op het Forum Romanum en de Palatijn rondwandelen. Ook hier zal Rome iets aan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s