De grote Europese filmmakers in Hollywood te kijk in Rome

In de Sala Cinema van Palazzo delle Esposizioni (ingang aan Via Milano) staat het programma tot 28 februari volledig in het teken van de gloriedagen in Hollywood. Dat succesverhaal was echter Europees gekleurd. In de jaren ’20 en ’30 emigreerden vele regisseurs om economische redenen of om aan de dictatuur te ontsnappen naar Amerika. Een aanzienlijke groep veroverde al snel de filmstudio’s en legde de basis voor Hollywood door een enorm aantal creatieve en unieke films af te leveren. Onder hen vooral Oostenrijkers en Duitsers, maar ook Polen, Hongaren, Fransen en Britten, maar ook Oekraïners en Moldaviërs.

‘Destinazione Hollywood – La rivoluzione dei registi europei’  is een eerbetoon aan de grote Europese regisseurs die wereldwijd filmgeschiedenis schreven en tot vandaag nog indruk maken. Onder hen Ernest Lubitsch, Fritz Lang, Otto Preminger, René Clair, Billy Wilder, Robert Siodmak, Fred Zinnemann, Friedrich Wilhelm Murnau en Erich von Stroheim, om er slechts enkele te vermelden. Hun werk heeft een enorme invloed gehad op de internationalisering van de Amerikaanse cinema en de vernieuwing van traditionele Hollywoodgenres zoals komedies, musicals en westerns.

In totaal kan je de komende weken in Rome 36 meesterwerken (opnieuw) ontdekken. Het voorbije weekend werd afgetrapt met Love in the Afternoon, Ninotchka en Secret Agent, waarbij Billy Wilder, Ernst Lubitsch en Alfred Hitchcock in de kijker werden gezet.

De bezoeker krijgt echter tevens de kans om even stil te staan bij de historische context die ertoe leidde dat vele kunstenaars hun vaderland verlieten en inruilden voor het pragmatisme en de gevoeligheden van de Amerikaanse cultuur. Dat was niet altijd gemakkelijk.

Het filmprogramma is gratis te bezoeken. De films worden geprojecteerd in de originele 35 mm-versie. De toegang wordt verstrekt op basis van beschikbaarheid. De vertoningen beginnen om 21 uur. De stoelen worden een uur vóór de start van elke vertoning toegewezen. Alle praktische informatie lees je op deze pagina en het overzicht van de getoonde films vind je op de website van Palazzo delle Esposizioni.

Palazzo delle Esposizioni – Sala Cinema
Scalinata di Via Milano 9a, Roma
www.palazzoesposizioni.it

2 Reacties to “De grote Europese filmmakers in Hollywood te kijk in Rome”

  1. Dat is leuk, Dan ben ik weer in Rome.
    Ik vraag me alleen af of de films in de originele Engelse taal zijn. Bij het PDE wisten ze het ook niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s