Wordt de toegang tot het Pantheon betalend?

Dario Franceschini, de Italiaanse minister van Cultuur, Toerisme en Erfgoed, wil onderzoeken of de toegang tot het wereldberoemde Pantheon uiterlijk in het voorjaar van 2018 of misschien al eerder betalend kan worden gemaakt. Het Pantheon is één van de mooiste monumenten van Rome en een absolute lieveling bij zowel inwoners als toeristen. Het Pantheon is al sinds de zesde eeuw door de kerk erkend als basiliek en als dusdanig (net als de andere kerken en basilieken in Rome) gratis toegankelijk.

Franceschini wil praten met de kerkelijke overheid om te onderzoeken of in de toekomst tickets kunnen worden verkocht om het Pantheon te bezoeken. De minister ziet in dit verband en qua populariteit weinig verschil met bv. het Colosseum. De minister staat redelijk sterk in de schoenen, want hoewel het Pantheon officieel een kerk is, wordt de dagelijkse toeristenstroom vrijwel permanent geregeld door ambtenaren.

De Italiaanse staat heeft natuurlijk vooral oog voor de potentiële inkomsten die een gebouw zoals het Pantheon zou kunnen opleveren. Met dat geld zouden bv. de voortdurend noodzakelijke restauraties kunnen worden bekostigd. Het Pantheon lokt volgens een (voorzichtige) schatting zowat zeven miljoen bezoekers per jaar. Dat zijn bijna twee miljoen mensen meer dan het Colosseum genereert.

Insiders bij veiligheidsdiensten hebben al laten weten dat het de overheid niet in de eerste plaats te doen is om de inkomsten, maar wel om de enorme stroom toeristen die dagelijks het Pantheon bezoeken enigszins te kunnen controleren. Wie komt binnen? Hoe lang blijven bepaalde mensen in het gebouw? Wat doen ze daar? Wat nemen ze mee naar binnen? Door wie zijn ze vergezeld? Met wie praten ze in het gebouw?

Het zijn slechts enkele vragen die moeiteloos kunnen worden beantwoord door het inzetten van een gesofistikeerd beveiligingssysteem dat, in navolging van het Sistema Integrato Roma Sicura (SIRS) camerasysteem in de straten van Rome, vrijwel iedere dreiging onmiddellijk kan herkennen en laten onderscheppen. Het geld dat met toegangstickets kan worden verdiend, zou in dit geval het peperdure systeem mee kunnen financieren.

Indien het Pantheon effectief betalend zou worden, schept dit echter een enorm precedent voor wat betreft de overige parochies en de honderden kerkgebouwen in Rome. Die zijn tot nog toe allemaal gratis te bezoeken. In andere landen moet vaak worden betaald om de musea en schatkamers die sommige kerken nu eenmaal zijn, te kunnen bezoeken. Maar Rome heeft die betaaltraditie helemaal niet.

Wetende dat je in Rome bv. gratis een heleboel schilderijen van Caravaggio of beeldhouwwerken van Bernini kan bewonderen, zal zo’n overheidsmaatregel heel wat kerkverantwoordelijken ongetwijfeld op ideeën brengen.

In dat geval is het gedaan met het ‘gratis’ verhaal in de Romeinse kerken, maar zullen ze ongetwijfeld ook fors inboeten aan populariteit en hun bezoekersaantallen zien dalen. De aantrekkelijkheid van Rome zou er in ieder geval op achteruitgaan en de meeste reisgidsen zouden moeten worden geactualiseerd.

2 Reacties to “Wordt de toegang tot het Pantheon betalend?”

  1. #Romeisfromusall

  2. Sono Pazzi Questi Romani.
    Belachelijk idee! Ze krijgen toch al € 4 toeristenbelasting voor elke nacht dat je er slaapt. Het moet niet gekker worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s