Rome toont geen naakt aan Iraanse president

Ter gelegenheid van het bezoek van de Iraanse president Hassan Rouhani aan Rome heeft de overheid uit voorzorg standbeelden met naakte figuren in de Capitolijnse Musea zedig afgedekt. Dat is een vorm van censuur die in Rome lange tijd niet meer gezien is. Uit respect voor het Iraanse staatshoofd, die nochtans de naam heeft hervormingsgezind te zijn, werd tijdens diens ontmoeting met premier Matteo Renzi geen druppel Italiaanse wijn geserveerd. De ontmoeting vond plaats in de Exedra, de zaal waar het bronzen ruiterstandbeeld van keizer Marcus Aurelius staat opgesteld. Ook de persconferentie van president Rouhani en premier Renzi vond daar plaats. De Iraanse president ontmoette ook paus Franciscus in het Vaticaan.

Hassan Rouhani is sinds gisteravond in Italië voor de eerste etappe van zijn Europese reis. Hij werd er ontvangen door president Sergio Matterella en door premier Matteo Renzi. De Italiaanse krant Corriere della Sera ontdekte dat er bijzondere maatregelen getroffen zijn om de Iraanse delegatie niet voor het hoofd te stoten. Verschillende ‘naakte’ standbeelden in de Musei Capitolini werden uit voorzorg afgeschermd. De Italianen zijn doodsbenauwd om hun gast, die economische contracten ter waarde van naar schatting 17 miljard euro komt afsluiten, te beledigen.

Om de Iraanse president en de meegereisde zakenmensen en staatsmedia niet te schofferen, werden de beelden uit voorzorg afgedekt met houten panelen. Voor alle duidelijkheid: de vraag om de standbeelden te bedekken kwam niet van de Iraanse delegatie, maar was een initiatief van de Italiaanse overheid. De Italiaanse media betreuren deze ‘krampachtige’ en ‘kruiperige’ houding,  vooral omdat president Rouhani best wel open staat voor moderne en aparte kunst. In november opende in het museum voor hedendaagse kunst in Teheran een tentoonstelling met westerse kunstwerken uit de collectie van de sjah. Daarbij zijn ook werken van Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Jackson Pollock en Rene Magritte.

Eén reactie to “Rome toont geen naakt aan Iraanse president”

  1. Papa Fracesco kreeg wel een mooi (vliegend?) Perzisch tapijt van Rouhani.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s