Bijzonder bronzen viziermasker van Romeinse ruiterhelm voor Museum Het Valkhof in Nijmegen

Museum Het Valkhof in Nijmegen heeft een bijzonder bronzen viziermasker van een Romeinse ruiterhelm in langdurig bruikleen gekregen van gebiedsontwikkelaar K3Delta. Het masker is door twee detector-amateurs vorig jaar gevonden in een depot met grondstoffen van K3Delta. De detector-amateurs hebben de vondst meteen gemeld aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en aan Museum Het Valkhof.

Het masker, dat in enigszins ingedeukte toestand was, is door een archeologisch restaurator zorgvuldig terug gebracht in zijn oorspronkelijke vorm. Het masker bedekte alleen het gezicht en de wangen. Bij het vizier moeten ook een helmkap en wangkleppen hebben gezeten die de oren bedekten, maar die zijn niet meer aanwezig. Het masker behoort tot een type dat gedateerd kan worden in de eerste helft van de eerste eeuw na Chr., in de tijd dat de Romeinse grens (Limes) in Nederland zijn definitieve vorm kreeg.

Gezichtshelmen als deze vallen op door de zorgvuldige wijze waarop ze zijn gemaakt, speciaal toegesneden op het gezicht van de ruiter die de helm bestelde en droeg. De helmen werden niet alleen gebruikt in ruiterspelen of parades, zoals tot voor kort werd gedacht. Recent onderzoek van het LVR-Landesmuseum Bonn en Museum Het Valkhof heeft aangetoond dat het ijzer en brons waarvan deze helmen waren gemaakt zo veel weerstand boden dat de ruiter hiermee goed beschermd was tegen aanvallen. Bij experimenten is duidelijk geworden dat de helmen zeker ook tijdens gevechten te paard werden gebruikt.

Museum Het Valkhof heeft een aanzienlijke groep ruiterhelmen in de collectie. Zij zijn deels afkomstig uit de Waal en deels gevonden op het Kops Plateau, waar zeer waarschijnlijk rond het midden van de eerste eeuw na Christus de ruitereenheid van de Bataven (Ala Batavorum) was gestationeerd. Deze ruiterhelm speelt in de geschiedschrijving over onze gebieden door de Romeinse schrijver Tacitus een belangrijke rol. Nu de voordracht van de Romeinse Limes in Nederland voor de Werelderfgoedlijst van Unesco wordt voorbereid, is dit nieuwe viziermasker een belangrijke vondst, waarmee de sterke militaire aanwezigheid rond het midden van de 1ste eeuw in het rivierengebied er weer een nieuw ‘gezicht’ bij krijgt. Het masker is inmiddels in de zaal geplaatst.

K3Delta heeft sinds 1928 kennis en ervaring in onder andere het verantwoord winnen van zand en grind. Inmiddels is K3Delta uitgegroeid tot een multidisciplinaire speler in de grondstoffenmarkt, waarin gebiedsontwikkeling een centrale rol vervult.

2 Reacties to “Bijzonder bronzen viziermasker van Romeinse ruiterhelm voor Museum Het Valkhof in Nijmegen”

  1. Jeandeleau Says:

    Jeeh!

  2. Bernard Van Daele Says:

    mooi zo !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s