Middaggesprek met Alessandro Baricco: De barbaren, tien jaar later

 

Auteur Alessandro Baricco schreef in 2010 een veelgelezen boek, De barbaren, een bundeling van een reeks artikelen die tien jaar geleden verschenen in de krant La Repubblica waarin hij een mutatie in ons cultuurbestel analyseert. De idee dat betekenis of culturele waarde iets diepzinnigs is dat slechts geopenbaard wordt na een studieuze intellectuele inspanning lijkt tanende en wordt, mee door de opkomst van nieuwe technologieën, in tal van domeinen vervangen door de opvatting dat betekenis niet het product is van verdieping maar van een onophoudelijk aan elkaar rijgen van ervaringen, verbindingen en associaties.

Voorstellingen, ideeën, beelden die het grootste aantal verbanden opleveren of die resulteren in de meest intense indrukken worden als het meest betekenisvol ervaren. En deze mutatie is niet enkel van toepassing op de gemiddelde (cultuur)consument, maar lijkt ook een nieuw model van intellectueel te gaan opleveren: de intellectueel is niet langer een eenzame schatgraver maar wel een surfer, die zijn blik richt op de oppervlakte.

In De barbaren behandelt Alessandro Baricco een fenomeen dat ons allen aangaat: de geleidelijke teloorgang van ons cultuurbesef. Baricco schreef hierover een serie wijd uiteenlopende en veelgelezen artikelen. Zo schakelt hij moeiteloos over van de tanende interesse voor de wijncultuur naar de vercommercialisering van de ooit heilige voetbalsport. Is er in demoderne tijd nog wel plaats voor bezieling?Wel degelijk, stelt Baricco, wemoeten alleen beseffen dat er niet zoiets is als beschaving aan de ene en barbarisme aan de andere kant. De huidige cultuur bevindt zich in een staat vanmutatie; er is geen sprake van een botsing,maar van een overgang van een oude naar een nieuwe cultuur. In dit scherpzinnige, gedurfde boek houdt Baricco aan de hand van een rijk arsenaal aan voorbeelden een bevlogen en hoopvol pleidooi voor de toekomst van onze cultuur.

Hoe kijkt Alessandro Baricco zelf terug op het boek dat een decennium geleden het licht zag? Hoe schat hij de culturele ‘mutaties’ in die zich sindsdien hebben voltrokken? Welk belang heeft dit voor zijn werk als schrijver en kunstenaar? Hoe ziet hij de ontwikkeling en overdracht van cultuur verder evolueren?

Je komt het te weten tijdens een middaggesprek met Alessandro Baricco dat plaatsvindt op 11 februari tussen 12 en 13 uur in de refter van het Hollands College in Leuven, praten met zijn promotor Bart Van Den Bossche en Stefania Ricciardi (beiden verbonden aan de Faculteit Letteren). Het gesprek zal plaatsvinden in het Frans en het Engels. Er wordt gezorgd voor broodjes, koffie en thee, inschrijven wordt daarom op prijs gesteld. Dat kan via deze link. Het gesprek zal plaatsvinden in het Frans en het Engels.

Eén reactie to “Middaggesprek met Alessandro Baricco: De barbaren, tien jaar later”

  1. Giannidipanni Says:

    Goed initiatief! Ik kan helaas niet aanwezig zijn, maar ben wel benieuwd naar de transcriptie van het gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s