Schandaal in Rome rond spotgoedkope huurprijzen

Verschillende internationale media sprongen gisteren en vandaag op het verhaal dat de stad Rome schitterende appartementen verhuurt op toplocaties voor prijzen van 10 tot 25 euro per maand. Hoe dat kan? Het is één van de vele uitwassen die aan het licht komen naar aanleiding van de vele onderzoeken die momenteel worden uitgevoerd in de marge van Mafia Capitale. Dat is een grootschalig crimineel netwerk dat in december 2014 werd ontdekt en waar talrijke corrupte ambtenaren, politici, gangsters, foute geheim agenten, voormalige terroristen en andere louche figuren bij betrokken zijn. Het netwerk kreeg in de media al gauw de naam ‘Mafia Capitale’, of ‘hoofdstad van de maffia’.

Het proces rond Mafia Capitale is inmiddels begonnen. De verdachtenlijst is nu al zeer uitgebreid maar het onderzoek wordt gewoon voortgezet. De speurders vermoeden immers dat ze nog maar het topje van de ijsberg hebben blootgelegd. Wat nu al vast staat is dat het criminele netwerk de stad Rome sinds het jaar 2000 vele honderden miljoenen euro heeft gekost. De precieze schade voor de maatschappij zal wellicht nooit kunnen worden becijferd. Het netwerk kreeg in de media al gauw de naam ‘Mafia Capitale’, of ‘hoofdstad van de maffia’. Rome kampt met een stadsschuld van zowat 10 miljard euro.

Een onderzoek heeft nu aangetoond dat in Rome 574 appartementen die eigendom zijn van de stad Rome en zich meestal bevinden in fraaie, historische gebouwen, zeer ver onder de marktprijs werden verhuurd. Voor een appartement in de wijk Borgo Pio vlakbij het Vaticaan betaalt een huurder afgerond 10 euro per maand. Een verblijf in een appartement met uitzicht op het Forum Romanum kost niet meer dan 23 euro per maand. Wonen vlakbij het Colosseum hoeft niet duurder te zijn dan ongeveer 25 euro. Het hoeft niet te worden vermeld dat het hier gaat om toplocaties en dat dergeijke huurprijzen gewoon lachwekkend zijn.

Dat een dergelijke lage huurprijs mogelijk is in een van de meest bezochte hoofdsteden van Europa heeft volgens Italiaanse media te maken met nalatigheid van het stadsbestuur, dat nooit de moeite heeft genomen om de huurprijzen van de appartementen die het beheert te verhogen, laat staan op te volgen. Het is nog niet helemaal duidelijk of het louter om nalatigheid gaat. Sommigen vermoeden dat er meer aan de hand is en dat minstens een aantal appartementen bij wijze van gunst op deze manier vrijwel gratis ter beschikking werden gesteld aan vrienden en vertrouwelingen. De belachelijk lage prijzen lijken daar alleszins op te wijzen. De praktijk is alleszins al jaren aan de gang en het is nauwelijks na te gaan hoeveel inkomsten de stad hierdoor heeft misgelopen.

De tijdelijke regeringscommissaris Francesco Paolo Tronca, die na het gedwongen ontslag van burgemeester Ignazio Marino die recent eveneens in opspraak kwam, heeft alvast opdracht gegeven om de situatie met de spotgoedkope huurprijzen recht te zetten. In oktober werd Ignazio Marino onder druk van zijn eigen partij en premier Matteo Renzi gedwongen om de sleutels van het stadhuis in te leveren. Er loopt momenteel een onderzoek tegen hem wegens het vermoeden van ongeoorloofde uitgaven met publieke middelen, maar het wanbeheer van de voormalige burgervader reikt vermoedelijk veel verder, zo blijkt uit deze recente ontdekking.

Ook zijn voorganger Gianni Alemanno, die van 2008 tot 2013 burgemeester van Rome was, zal in dit dossier aan de tand worden gevoeld. Alemanno wordt ook al verdacht in het actuele Mafia Capitale-proces. Hij zou goede banden gehad hebben met Massimo Carminati, één van de hoofdverdachten in het Mafia Capitale-dossier. De eenogige Carminati (57) is een voormalig extreemrechtse terrorist en heeft een zwaar crimineel verleden. Hij was lid van de Banda della Magliana, een crimineel netwerk dat in de jaren ’70 en ’80 in Rome opereerde. Carminati was er actief als huurmoordenaar. Hij behoorde ook tot de extreemrechtse groep die in 1980 een bomaanslag pleegde op het treinstation van Bologna en 85 doden maakte. Nochtans werd de man nooit voor meer dan een gewone overval veroordeeld. De voormalige burgemeester Alemanno zou vertrouwelingen op sleutelposten in de stad benoemd hebben zodat bepaalde contracten naar het criminele netwerk gingen. Uit afgeluisterde gesprekken leidden de speurders ook af dat hij koffers vol geld naar Argentinië smokkelde.

De abnormaal goedkope huurprijzen voor de appartementen die onder het beheer van de stad vallen, zullen volgen Tronca aangepast worden in overeenstemming met de marktprijs. Overigens behoren de meeste van de betrokken huurders tot de middenklasse, die niet in aanmerking komt voor sociale huisvesting en dus al zeker niet voor een huurwoning van enkele euro’s op een toplocatie. Uit het onderzoek blijkt ook dat een aantal huurders hun spotgoedkope woning in het geheim onderverhuurden, maar dan wel aan marktconforme prijzen. Die huurders verrijkten zich dus onrechtstreeks via de eigendommen van de stad Rome en worden ook aangepakt. Hun huurovereenkomst wordt opgezegd. Rome kampt momenteel met een stadsschuld van zowat 10 miljard euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s