Het einde van het Romeinse Rijk

Wat waren de oorzaken van de neergang en implosie van het Romeinse Rijk? Dat vragen historici zich al eeuwen af. Achter die schijnbaar koele vraag schuilt een angstige vraag: zou het ons ook kunnen overkomen? Regelmatig duiken er beschouwingen op waarin de trage, relatieve aftakeling van de Amerikaanse mondiale dominantie wordt vergeleken met de ondergang van Rome.

Het Romeinse Rijk domineerde eeuwenlang het grootste deel van de toen bekende wereld. De Romeinse militaire machine leek onoverwinnelijk. Bezweek het enorme rijk aan een disfunctioneel politiek systeem, of aan interne rot en decadentie? Of waren het de barbaren die het rijk van buiten penetreerden? Het is een vreemde en complexe geschiedenis, waarbij de fixatie op het einde van het westelijk deel van het rijk soms doet vergeten dat het oostelijk deel nog duizend jaar heeft bestaan. Wat zijn de parallelen met het heden?

Het zijn vragen die blijkbaar vele mensen blijven fascineren. Nu heeft ook de Nederlandse historicus Maarten van Rossem zich aan een boek gewaagd met als titel ‘Het einde van het Romeinse Rijk’. Het boek kost 12,99 euro en wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam. Het telt 112 bladzijden. De schrijver stelt het boek een week eerder al voor tijdens een lezing in het Rijksmueum van Oudheden in Leiden. Deze lezing is echter volgeboekt, er zijn geen plaatsen meer beschikbaar.

Eén reactie to “Het einde van het Romeinse Rijk”

  1. Giannidipanni Says:

    Ik zie Trump er zeker voor aan zijn paard tot president te benoemen, mocht hij gekozen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s