Buitenreiniging Colosseum na drie jaar voltooid

Goed nieuws voor iedere Romeliefhebber: de buitenreiniging van het Colosseum is na ruim drie jaar werken voltooid. De aannemer is begonnen met het afbreken van de enorme steigers. Die operatie zou tegen het einde van deze week moeten voltooid zijn. De veiligheidsconstructie van de buitenste cirkel zal wel nog een hele tijd nodig zijn. De restauratie en vooral het herstel en de reiniging van de bogen heeft de originele kleuren van het Flavische Amfitheater opnieuw blootgelegd.

Na de buitengevel worden nu ook de wandelgangen en het ondergrondse gedeelte van het monument voort onder handen genomen. Ook de verlichting en de infrastructuur worden gemoderniseerd. Het Colosseum is de voorbije jaren wel vaker gereinigd – de laatste grote schoonmaakbeurt gebeurde naar aanleiding van het vorige Heilig Jaar in 2000 – maar het is ongeveer 75 jaar geleden dat er nog eens een dergelijke grootschalige restauratie plaatsvond.

 

Helemaal verlost van de bouwsteigers is de omgeving nog niet: de voorbereiding voor de metrowerken is volop aan de gang, waardoor het fraaie uitzicht dat je vanaf de bovenste verdieping van het 50 m hoge Colosseum in de richting van het Forum Romanum hebt nog een hele tijd verstoord zal zijn door allerlei bouwmateriaal, cementsilo’s, bouwmachines en afsluitingen.

Maar het monument is nu in ieder geval weer helemaal terug. Met dank aan Diego Della Valle, de ondernemer die 25 miljoen euro sponsort om het gebouw er weer voor een hele tijd bovenop te helpen. Het opknappen van de buitengevels heeft 6,5 miljoen euro van dat bedrag opgeslorpt.

Aan de binnenzijde van het Colosseum worden de instandhoudingswerken ondertussen gewoon voortgezet. Bezoekers merken daar relatief weinig van, alleen zijn bepaalde gedeelten niet toegankelijk. Ook ondergronds wordt nog steeds gerestaureerd. Die werkzaamheden verlopen vrijwel gelijktijdig met die aan de binnenzijde. Binnenkort begint ook de bouw van een nieuw informatie-, onthaal- en toegangscentrum voor het Colosseum.

Daarin wordt de ticketverkoop voor het Colosseum, het Forum Romanum en de Palatijn ondergebracht, evenals een bar, een boekwinkel en nieuwe openbare toiletten. Alleen al dit nieuwe servicecentrum slorpt 4,6 miljoen euro van het restauratiebudget op. Het wordt gebouwd aan de kant van de Boog van Constantijn, aan de voet van de Celio.

Een derde en laatste stap van het hele restauratieproject is de reiniging en behandeling van het travertijn en de andere stenen oppervlakken in de vele doorgangen aan de binnenzijde. Het is de bedoeling dat alle bogen en zuilen pnieuw hun originele kleuren tonen, inclusief de nog niet zolang geleden ontdekte goudkleurige en rode cijfers aan de verschillende ingangen tot en met het donkerbruine en zwarte patina op de muren. Zwart, jawel, met dit verschil dat de kleur in dit geval afkomstig is van de originele steen en niet wordt veroorzaakt door uitlaatgassen en de roetneerslag van de voorbije tientallen jaren.

Voor de buitenreiniging werden de voorbije drie jaar dagelijks 25 mensen ingezet. Ze hebben centimeter per centimeter letterlijk het stof en vuil van de voorbije eeuwen van de muren geschraapt zodat uiteindelijk werd teruggekeerd naar de oorspronkelijke kleuren. De vervuilde stenen werden eerst beneveld met water, waardoor de vuile korst na een tijdje grotendeels oploste. Daarna moest de steen worden schoongemaakt met borsteltjes en sponzen en waar nodig hersteld. Gelet op de enorme oppervlakte van het Colosseum is dat een monnikenwerk.

De restauratie van het Flavische Amphitheater werd reeds in 2010 aangekondigd en had moeten starten in maart 2011. Dat zou normaal ook gebeurd zijn maar diverse juridische procedures zorgden steeds opnieuw voor uitstel. Zo was er protest van de vakvereniging van restauratoren omdat Diego Della Valle het werk wilde uitvoeren met gewone, weliswaar gespecialiseerde aannemers. De beroepsvereniging vond dat ze werd genegeerd en diende een klacht in omdat ze vreesden “dat het Colosseum onherroepelijk zou worden beschadigd door al die onkundige arbeiders”.

De rechtbank stelde de gedaagde partij, het ministerie van Erfgoed, uiteindelijk in het gelijk: restauratiespecialisten zijn zeker nodig voor beelden of mozaïeken, maar niet noodzakelijk voor het herstellen van gevels. Een gelukkige uitspraak voor Rome, want Della Valle had inmiddels al gedreigd uit het project te stappen, wat de stad, die ook toen al tegen een hoge schuldenlast aankeek, al veel vroeger in begrotingsproblemen gebracht zou hebben.

Tijdens de jongste restauratiecampagne werden reeds verschillende nieuwe verrassende details ontdekt. Bovenaan de boogvormige ingangen naar het Flavische Amphitheater, bevonden zich numerieke aanduidingen om de stromen bezoekers te kanaliseren naar verschillende sectoren, rijen en plaatsen in het Colosseum, net zoals dat vandaag nog steeds gebeurt in een sportstadion of in een theater. Dat was al langer geweten, maar nu is het definitieve bewijs geleverd dat elke toegang tot een bepaalde sector van de arena was aangeduid in een aparte kleur.

Wit en okergeel werden al eerder ontdekt, nu werden ook sporen aangetroffen van rood. Dat was tot dusver niet bekend. Daarmee wordt bewezen dat elke toegang tot het Colosseum wel degelijk een verschillende kleur had, die overeenstemde met de kleur van het toegangsbewijs. Er werd al lang vermoed dat de Romeinen gebruik maakten van een dergelijk systeem maar dit werd nooit eerder met zekerheid vastgesteld. De restaurateurs en archeologen spreken van een weliswaar kleine maar toch geweldige vondst.

Niemand had verwacht dat ooit nog enkele oorspronkelijke kleuren van deze nummers zouden worden geopenbaard. De sporen die werden teruggevonden na de reiniging van de originele travertijn doen echter niet twijfelen. Bezoekers van het Colosseum konden al van ver vóór de ingang via de kleuren zien langs waar en hoe ze het amphitheater moesten betreden. Ook voor wie de cijfers op het ticket niet kon lezen was het dus geen probleem om te weten langs waar men precies de arena moest binnengaan.

De toegangsbewijzen voor het Colosseum waren doorgaans gratis, maar de plaatsen werden wel verdeeld volgens de sociale klasse waartoe men behoorde. De ontdekking stak ook een hart onder de riem van de restaurateurs, die uit sommige hoeken (vooral van de specialisten die naast de restauratie-opdracht grepen) zware kritiek krijgen omdat ze niet gekwalificeerd zouden zijn om een dergelijke delicate restauratie aan te pakken en onzorgvuldig zouden te werk gaan. Het blootleggen van de eeuwenlang door vuil en stof bedekte oorspronkelijke kleuren was een fameuze opsteker die deze critici weer even de mond snoerde.

De bouw van het Colosseum begon onder keizer Vespasianus in 72 en werd door keizer Titus ingewijd (80). De omtrek bedraagt 527 m, de hoogte 57 m, het aantal ingangen 80, het aantal toeschouwersplaatsen bedroeg ongeveer 50.000. Het bouwwerk was bestemd voor gevechten van gladiatoren onderling en met wilde beesten.

Advertenties

Eén reactie to “Buitenreiniging Colosseum na drie jaar voltooid”

  1. Giannidipanni Says:

    Nu maar te hopen dat de arbeiders blijven werken om het helemaal af te maken. Vorig jaar hingen er nog grote spandoeken met SCIOPERO aan de gevel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s