Lezing over opgravingscampagne Wervik

De stad Wervik bouwde in 2010 een nieuw voetbalstadion en atletiekpiste nabij het sportcomplex ‘De Pionier’. Omdat in de nabijheid sporen werden gevonden van o.a. Romeinse graven en het vermoeden bestond dat de Romeinse heirweg, getekend op de Peutingerkaart, in de nabijheid kon liggen, werd in 2008 via proefsleuven aan bodemonderzoek gedaan. De resultaten waren veelbelovend en daarom volgde in 2009 een grote archeologische campagne.

Er werden heel wat voorwerpen terug gevonden, van het Steentijdperk tot en met de Eerste Wereldoorlog. Naast de resten van de Romeinse heirweg werd ook een tweede Romeinse weg ontdekt, maar kwamen ook de restanten van een Romeinse verdedigingswal en een Keltische hoeve aan de oppervlakte.

De hoofdverantwoordelijke voor de opgravingen was Arne Verbrugge, archeologe en dochter van Vincent Verbrugge, directeur van het Nationaal Tabaksmuseum. In 2009, 2010 en 2011 waren er infomomenten en een tentoonstelling rond deze opgravingen maar toch vragen nog heel wat mensen zich af wat eigenlijk de resultaten van deze opgravingen waren.

De verschillende Wervikse erfgoedverenigingen slaan nu, naar aanleiding van het project Ten Gronde, de handen in elkaar en nodigen Arne uit om tijdens een aperitieflezing wat meer informatie te brengen. Na de lezing is er nog de mogelijkheid om de reizende tentoonstelling ‘Ten Gronde – verhalen uit het archeologiedepot’ te bezoeken in hetzelfde gebouw.

Iedereen is welkom op deze lezing die plaatsheeft op zondag 28 februari 2016 in de polyvalente zaal van ‘Het Pardoen’, Academiestraat 5 in Wervik. Ontvangst vanaf 10 u., start lezing om 10.30 u.

Deelname: 5 euro voor de lezing, gratis aperitief inbegrepen. De toegang tot de tentoonstelling is eveneens gratis. Om organisatorische redenen wordt gevraagd in te schrijven vóór vrijdag 26 februari via mail: cultuur@wervik.be of info@viroviacum.be. Telefonisch kan ook via 056 952 417 (dienst cultuur) of in het GC Forum, Speiestraat 16 in Wervik.

www.viroviacum.be

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s