Nieuwe verlichting voor historische bruggen

Op zestien historische bruggen over de Tiber in Rome wordt momenteel een nieuwe speciale verlichting aangebracht. De bruggen worden uitgerust met een innovatief ledverlichtingsysteem van elektriciteitsmaatschappij Acea SpA. De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de stad Rome en passen in de infrastructuurwerken die (weliswaar aan de late kant) gebeuren voor het kerkelijke Jubeljaar dat momenteel aan de gang is.

Rome liet een nieuwe artistieke verlichting ontwerpen voor de belangrijkste bruggen over de Tiber , ervan uitgaande dat Rome de komende maanden dagelijks door tienduizenden mensen zal worden bezocht die nooit eerder in de stad waren. Op zo’n momenten is het belangrijk een zo goed mogelijke indruk na te laten. Tot nog toe werden op verschillende strategische punten al meer dan duizend lampen geplaatst om de kwaliteit van het nachtzicht te verhogen.

De lampen zijn uitgerust met speciale lenzen die het licht concentreren. De nieuwe lampen zorgen ook voor minder lichtververvuiling in de onmiddellijke omgeving: de te verlichten oppervlakte wordt veel beter afgebakend en het licht verspreidt zich niet naar elders.

Ook voor het verlichten van de bogen in de brug wordt gebruik gemaakt van een speciale wandtechniek, waarbij de chromatische elementen van het marmer worden geïsoleerd en de weerkaatsing van het licht met een veel grotere uniformiteit en gelijkmatigheid gebeurt.

Alle ledlampen stralen wit licht uit en zijn in staat om zelfs bij zeer zware regenval, wanneer de Tiber angstwekkend hoog stijgt, te blijven functioneren. Een bijkomend voordeel is dat het nieuwe geïnstalleerde vermogen aanzienlijk daalt, van 82 kW tot 37 kW stroom, een besparing van bijna zestig procent. Voor de stad Rome die vrijwel permanent gebukt gaat onder financiële zorgen is dat aardig meegenomen.

De volgende bruggen hebben reeds of krijgen heel binnenkort nieuwe verlichting: ponte Palatino, ponte Cestio, ponte Fabricio, ponte Sisto, ponte Mazzini, ponte Regina Margherita, ponte Matteotti, ponte Risorgimento, ponte Duca D’Aosta, ponte Milvio, ponte Garibaldi, ponte Cavour, ponte Sant’Angelo, ponte Vittorio Emanuele II, ponte Umberto I en ponte Principe Amedeo.

Ander verlichtingnieuws: recent werd op een aantal bruggen en monumenten in Rome afwisselend de Italiaanse en de Franse driekleur geprojecteerd. Dat gebeurde om de zestigste verjaardag van de jumelage tussen Rome en Parijs te vieren.

De artistieke verlichting met de kleuren van de vlaggen van beide landen gebeurde ondermeer op het Capitool, de Pincio en de ponte Sant’Angelo. Het was meteen ook de aankondiging van het voormelde nieuwe ledverlichtingsproject, waarvan de installatie de dag nadien begon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s