Studiedag over keizer Hadrianus

Op zaterdag 5 maart organiseert  archeologe Annet van Wiechen de studiedag Hadrianus, portret van een reizend keizer in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden. Hoe groots de hoofdstad Rome ook was, keizer Hadrianus was er zich van bewust dat alle provincies belangrijk waren voor de politieke en economische stabiliteit. Hij bezocht persoonlijk alle uithoeken van zijn rijk van noord (Hadrian’s Wall in Brittannia) tot zuid (het Romeinse legerkamp Lambaesis aan de rand van de Sahara), van zijn geboorteplaats Italica (Sevilla) tot de handelsstad Palmyra (Syrië).  Op deze studiedag komen de politiek, de ideeën en de reizen van deze formidabele keizer en mutitasker aan bod.

Zijn regeringsperiode was een bloeiperiode voor het Romeinse rijk. Men kon overal veilig reizen rond en varen op de Middellandse Zee. Hadrianus was een actieve keizer die zijn immense rijk jarenlang bereisde, steden zag floreren, grote bouwprojecten initieerde en belangrijke administratieve en militaire veranderingen doorvoerde. Tijdens deze studiedag volgen we het leven van Hadrianus, maken we kennis met de mensen in zijn directe omgeving (Trajanus, Plotina, Sabina, Antinoüs) en gaan in op zijn politieke en culturele ideeën. Ook Hadrianus’ speciale relatie met zijn paleiscomplex in Tivoli en met de steden Rome en Athene komt aan bod.

Tevens worden de problemen van Hadrianus’ tijd en zijn houding ten opzichte van minderheden zoals christenen en joden besproken. Er is ook aandacht voor de monumenten die ter ere van de keizer werden opgericht. Welke route nam Hadrianus? Hoe groot was zijn gevolg en hoe bereidde men ter plekke de keizerlijke komst voor? Op reis gingen de ‘zaken’ natuurlijk gewoon door. Hadrianus was een multitasker, ontving delegaties en nam petities in ontvangst, beantwoordde en schreef brieven en probeerde als een ware headhunter steeds de juiste man op de juiste plaats te benoemen.

De studiedag begint om 11 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Het programma bestaat uit vier lezingen van 45 tot 60 minuten. In de ochtend en middag is er een korte pauze en de lunchpauze is van 13.30-14.30 uur. Kostprijs: 49 euro, incl. btw en syllabus, excl. drankjes en lunch en museumtoegang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s