Dak en gevel van Palazzo Colonna gerestaureerd

In Rome werden recent het dak en de gevel van Palazzo Colonna gerestaureerd. Eén van de beter bewaarde geheimen in Rome is het Palazzo Colonna aan de Via della Pilotta 17. Het is een reusachtig, schijnbaar ontoegankelijk complex maar nochtans kan je het elke zaterdagvoormiddag individueel bezoeken. Groepjes vanaf tien personen zijn ook op andere dagen welkom maar moeten wel een afspraak maken. Niet alleen is het een bijzondere belevenis om rond te lopen in de immense kamers van deze indrukwekkende palazzo waar de muren geschiedenis ademen, de kunstcollectie die hier wordt getoond omvat zowat alle grote namen uit de renaissance en is een bezoek zeker waard. Palazzo Colonna beschikt over een mooie binnentuin maar de echte verrassing toont zich vooral bij mooi weer, wanneer je helemaal op het dak het verborgen terrasje ontdekt waar je even kan bekomen en nagenieten van al het moois dat je zag. De komende dagen duiken we in de geschiedenis van dit gebouw en de familie Colonna die ook vandaag nog eigenaar is van het gebouw.

De familie Colonna is waarschijnlijk de machtigste familie die Rome ooit heeft gekend. Hun familieverhaal, waarvan Palazzo Colonna vele eeuwen het middelpunt vormde, leest als een spannende thriller en zou net als de Borgia’s prachtig materiaal zijn voor een schitterende televisieserie. Een bekende telg van de familie, Oddone Colonna, kan zelfs direct worden gelinkt aan Leuven en Utrecht.

Onderzoekers zouden zich eens moeten concentreren op de inhoud van dit enorme archief, dat ongetwijfeld nog boeiende verhalen en geheimen uit de Romeinse geschiedenis van de voorbije eeuwen bevat. Het historische archief van de familie Colonna is toegankelijk voor het publiek (researchdoeleinden). Zonder toestemming van de familie Colonna mag niets uit het archief openbaar worden gemaakt of gepubliceerd.Het bevindt zich sinds 1996 in het Monastero Santa Scolastica in Subiaco. Het archief en de bibliotheek zijn open van 9 tot 18 u. (weekdagen) en van 9 tot 12.30 u. op zaterdag.

In het archief bevindt zich ondermeer ook de correspondentie die gedurende veertig jaar werd gevoerd door Maria Mancini en haar jeugdliefde Atto Melani. Mancini was gehuwd met Lorenzo Onofrio, een heerser van Colonna. Het echtpaar steunde in Rome de kunsten en het theater en de schitterende salons in Palazzo Colonna wedijverden met deze van de voormalige koningin Christina I van Zweden, die aan de overzijde van de Tiber woonde.

Abt Atto Melani werd de jongste jaren uit de vergetelheid gered door het schrijversechtpaar Monaldi en Sorti die hem een hoofdrol gaven in hun boeken Imprimatur, Secretum en Veritas. Het schrijversduo maakte daarvoor ondermeer dankbaar gebruik van het Colonna-archief.

Palazzo Colonna in Rome bevindt zich tussen Piazza dei Santi Apostoli, de Via Nazionale, de Via IV Novembre en de Via della Pilotta. We kunnen gerust stellen dat een aanzienlijk deel van de Romeinse geschiedenis geschreven werd binnen de muren van dit gebouw. De geschiedenis van Rome is onlosmakelijk verbonden met deze van de machtige familie Colonna.

De naam van de Via della Pilotta, een straat die vanaf de gelijknamige Piazza vertrekt, verwijst naar een kaatsspel dat reeds gekend was in het oude Rome en tijdens de zeventiende en de achttiende eeuw nog steeds erg populair was. De Via della Pilotta is een pure barokstraat met hoge tuinmuren, cypressen, arcaden, en veel sfeer. De kleine bogen over de straat verbinden rechts Palazzo Colonna met links de bijhorende tuinen die tegen de helling van de Quirinalis oplopen.

Gedurende eeuwen, en zelfs ook nog in recente reisgidsen, werd en wordt beweerd dat hier de toren stond vanwaar keizer Nero toekeek bij de grote brand van Rome. Dat is uiteraard onzin. Het verhaal verwijst naar een bouwwerk dat bij middeleeuwse pelgrims bekend stond als ‘mensa imperatoris’, de tafel van de keizer en later als de Torre di Mesa. Het bouwsel was in werkelijkheid een restant van de verdwenen Zonnetempel die keizer Aurelianus (270-275) hier liet optrekken. In de Colonnatuinen zijn hiervan nog steeds restanten te vinden.

De Colonna’s danken dit paleis, dat nog steeds door de familie bewoond wordt, aan Martinus V Colonna (1417-1431), een voor Rome zeer belangrijke paus zoals blijkt uit het opschrift van zijn graf in de Sint-Jan van Lateranen. Toen Urbanus VI in 1378 na zijn verkiezing tot paus besliste in Rome te blijven werd door een aantal kardinalen, gesteund door Frankrijk en Spanje, een antipaus gekozen zodat de Kerk op dat moment twee pausen had, één in Rome en één in Avignon.

Vele kardinalen vonden dat dit niet kon, beslisten de twee pausen af te zetten en een nieuwe paus te kiezen. Het gevolg was dat er in 1409 liefst drie pausen waren, namelijk Benedictus XIII, Alexander V en de later als echte paus geboekstaafde Gregorius XII. Na de dood van deze laatste besliste het Concilie van Konstanz (1414-1418) op 11 november 1417 de twee resterende tegenpausen af te zetten, en werd kardinaal Oddone Colonna tot paus gekozen.

Het Concilie van Konstanz was het belangrijkste van de laat-middeleeuwse kerk door de beëindiging van het Westers Schisma of het Grote Schisma, een periode in de kerkgeschiedenis tussen 1378 en 1449 tijdens welke er gelijktijdig twee, soms zelfs drie pausen waren.

Het Concilie maakte daar een einde aan door de keuze van paus Martinus V, door de officiële sanctionering van het verlangen naar hervorming (de uitvaardiging van het decreet Frequens) en door de concretisering van het conciliarisme, de leer, in de veertiende eeuw ontwikkeld en in de vijftiende eeuw in toepassing gebracht, volgens welke een algemeen concilie in de kerk het hoogste gezag uitoefent boven, en ook tegen de paus. Op 6 juli 1415 veroordeelde het Concilie de Praagse hervormer Johannes Hus, die daarna op dezelfde dag in Konstanz werd verbrand.

Oddone Colonna koos de naam Martinus, naar de heilige die gevierd werd op de dag van zijn verkiezing, Martinus van Tours. De nieuwe paus nam niet de kortste weg van Konstanz naar Rome, maar kwam pas 28 maanden later aan, op 30 september 1420. Voor Rome brak een tijd aan van wederopbouw en glorieuze renaissance.

Op 6 mei 1527 vond de Sacco di Roma plaats, de plundering van Rome door Duitse (voor een deel lutheranen) en Spaanse troepen tijdens de tweede oorlog tussen keizer Karel V en Frans I, koning van Frankrijk, die zich met paus Clemens VII had verbonden. De paus vluchtte naar de Engelenburcht, maar moest zich overgeven en een hoog losgeld betalen.

Omdat de Colonna’s tijdens de Sacco di Roma de vrouw van de markies d’Este te gast hadden (Isabella, 1474-1538) bleef hun paleis gespaard van vernieling. De markies, Francesco Gonzaga, was immers één van de commandanten van de plunderaars. De Este waren een oud en beroemd Italiaans geslacht, dat zowel op politiek als op cultureel gebied van de twaalfde tot in de zestiende eeuw een belangrijke rol in Italië heeft gespeeld.

Kardinaal Girolamo Colonna (de familie kende in de loop der eeuwen twaalf kardinalen en een paus) begon halverwege de zeventiende eeuw met een belangrijke restauratie van het gebouw en liet speciaal voor de grote verzameling schilderijen die zijn vader was begonnen een galerij bouwen die later nog werd uitgebreid. In dit paleis werden talloze filmscènes opgenomen, onder andere voor de film ‘Roman Holiday’ uit 1953 met Audrey Hepburn en Gregory Peck.

2 Reacties to “Dak en gevel van Palazzo Colonna gerestaureerd”

  1. Lambert Rima Says:

    Waren het geen Spanjaarden die plunderden, Gianni?

  2. Giannidipanni Says:

    Vergeet niet de in de trap verankerde kanonskogel te bekijken, een restant van de Franse belegering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s