De kunstwerken in de Galleria Colonna

Gisteren maakten we kennis met de familie Colonna, één van de machtigste families die Rome ooit heeft gekend en het indrukwekkende Palazzo dat ze nog steeds bewonen en dat recent werd gerestaureerd. Galleria Colonna maakt deel uit van dit gebouwencomplex. Elke zaterdagvoormiddag kan je de galerij van 9 tot 13 uur individueel bezoeken. Hoewel structuur ontbreekt, omvat de kunstcollectie die hier wordt getoond zowat alle grote namen uit de renaissance en is ze een bezoek zeker waard. Palazzo Colonna beschikt over een mooie binnentuin maar de echte verrassing toont zich vooral bij mooi weer, wanneer je helemaal op het dak het verborgen terrasje ontdekt waar je even kan bekomen en nagenieten van al het moois dat je zag. De ingang van Galleria Colonna bevindt zich zoals gisteren verteld aan de Via della Pilotta 17.

In het meest prestigieuze deel van Palazzo Colonna, de Galleria Colonna (uiteraard niet te verwarren met het winkelcentrum Alberto Sordi aan de Via del Corso, dat in een vorig bestaan eveneens de naam Galleria Colonna had – de wat oudere Romereizigers zullen zich dat zeker nog herinneren), bevindt zich zoals gisteren verteld een grote verzameling kunstwerken die doorheen de eeuwen door de machtige en schatrijke familie Colonna werd bijeengebracht.

Weliswaar heeft de familie Colonna in de Jacobijnse periode noodgedwongen een aantal belangrijke werken moeten verkopen, waaronder doeken van Rafaël, Titiaan, Veronese, Correggio, Reni en Guercino. Maar dit verlies werd gaandeweg gedeeltelijk gecompenseerd door nieuwe, latere aankopen, al is het natuurlijk onmogelijk om het unieke werk van de oorspronkelijke kunstenaars te vervangen.

Vandaag vind je in Galleria Colonna werk van de meeste belangrijke kunstenaars van de voorbije zes eeuwen, waaronder da Cortona, Pisanello, Veronese, Carracci, Tintoretto, Brueghel, Pinturicchio, Reni en Bronzino, om er slechts enkele te noemen. Maar je treft er evengoed sculpturen of een wandtapijt uit Brussel aan. Het hele gebouw ademt de geweldige charme uit van oude aristocratische barok. De prachtige kamers zijn ingericht en geschilderd door ondermeer Bartolomeo Giuseppe Chiari, Benedetto Luti, Pompeo Batoni, Giovanni Coli en Filippo Gherardi.

Palazzo Colonna gebruikt één van de grotere zalen regelmatig voor congressen, gala’s, cocktailparty’s, recepties of concerten. Er kunnen minstens 500 mensen in terecht. Ook de kamers waarin het Romeinse wassenbeeldenmuseum is ondergebracht behoren tot ditzelfde complex. Zoals verteld ontbreekt in de immense verzameling structuur. Een nadeel is ook dat bij de honderden kunstvoorwerpen geen bijkomende informatie wordt vermeld. De werken dragen echter wel een nummer dat verwijst naar een namenlijst (een eenvoudig A4-tje in kleine druk) die je na het betalen van de toegangsprijs krijgt.

Er bestaan een paar uitstekende boeken over de familie Colonna en hun kunstverzameling. Die boeken kan je ter plaatse aanschaffen indien ze voorradig zijn. Tijdens je bezoek aan de Galleria Colonna is het tussen maart en oktober tevens mogelijk om via de brugverbinding over de Via della Pilotta, de tuinen te bezoeken. Er is ook een cafetaria.

In Galleria Colonna is heel wat werk van onze Fiamminghi terug te vinden. In de Sala dei Paesaggi hangen werken van Bril, Jan Brueghel (Landschap met jachtpartij), Jos de Momper en de Antwerpenaar Jan Frans van Bloemen die in 1749 in Rome stierf. In de Sala Grande hangt een ‘Hemelvaart van Maria’ toegeschreven aan Rubens (wellicht gaat het om atelierwerk).

Let ook op de ‘Sint-Jan de Doper’ door Salvatore Rosa waarvan men destijds dacht dat het een zelfportret was. In de anticamera zien we een mooie ‘Mars en Venus’ van Antoon Van Dyck. Op een gouden tafeltje staat een fraai brons van Giambologna dat ‘Nessus en Deïanira’ voorstelt.

In één van de treden van de trap die naar de Sala della Colonna Bellica leidt, zit nog steeds een kanonkogel. Deze werd vanaf de Janiculusheuvel afgevuurd door de Franse troepen die in 1849 Rome belegerden om paus Pius IX weer op de troon te zetten. De naam van deze zaal werd ontleend aan een rode zuil in rosso antico, het embleem van de Colonna’s, met erboven een beeld van Athena Pallas.

De Salone is oogverblindend door al het goud, de spiegels, de kristallen kroonluchters, het marmer en de schilderingen. Het zeventiende-eeuwse plafondfresco toont de triomf van Marcantonio Colonna die aan het hoofd stond van de legers van Pius V tijdens de zeeslag bij Lepanto op 7 oktober 1571.

Lepanto is de Italiaanse naam voor het Griekse eiland Naupaktos aan de nauwe ingang van de golf van Korinthe. De slag in de Straat van Lepanto, vond plaats tussen de verenigde vloten van paus Pius V en die van Spanje, Venetië, Malta en Genua, onder het opperbevel van de 24-jarige Don Juan van Oostenrijk (een bastaardzoon van keizer Karel V) en de Turkse vloot onder Ali Pasja.

De snelle overwinning van de christenen werd door interne verdeeldheid echter niet uitgebuit. De Spaanse schrijver Miguel de Cervantes (1547-1616) nam eveneens deel aan deze zeeslag. Hij raakte daarbij gewond en hield er een verlamde linkerarm aan over.

De Sala degli Scrigni is genoemd naar de twee juwelenkistjes, kleine meubelstukken uit de zeventiende eeuw. Het ene is van ebbenhout met ivoren basreliëfs, waarvan ‘Het Laatste Oordeel’ in het midden van de hand is van Michelangelo, en het andere van sandelhout met edelstenen en verguld brons. De kunsthistorisch belangrijke schilderijen zijn van Gaspard Dughet (1613-1675).

De Sala dell’ Apoteosi di Martino V dankt haar naam aan het plafondfresco. Er hangt een fraai portret van een edelman van de hand van Paolo Veronese (1528-1588). Bewonder ook de bekende en intrigerende ‘Boneneter’ van Annibale Carracci (1560-1609), een mooi voorbeeld van naturalisme.

Men kan zich bij het zien van dit schilderij echter moeilijk voorstellen dat dit werk en de fresco’s in Palazzo Farnese geschilderd werden door dezelfde meester. Dit salon behoorde tot de winterappartementen van Olimpia Pamphili (1672-1731), de dochter van de beruchte Olimpia Aldobrandini die gehuwd was met Filippo II Colonna.

In de Sala del Trono, bestemd voor de ontvangst van de paus, staat nog steeds de troon van de Colonna-paus Martinus V (1417-1431). Deze paus werd begraven in het confessio van de Sint-Jan in Lateranen, net vóór het hoofdaltaar. Hierna volgt de Sala dei Primitivi waar schilderijen uit de vijftiende en de zestiende eeuw werden samengebracht. Hier vinden we twee kleine werken van de Brusselaar Bernard van Orley 1488-1541), ze tonen ons de zeven vreugden en zeven smarten van de Maagd.

Mits afspraak is het tevens mogelijk het appartement te bezoeken van prinses Isabella Colonna, geboren als Sursock (1889-1984). We vinden er op koper geschilderd werk van Pieter Brueghel de Oude. Let ook op de mooie fresco’s die tussen 1485 en 1492 werden uitgevoerd door Pinturicchio. Ze tonen een afwisseling tussen mythologische en bijbelse taferelen.

Een aantal panorama’s van Rome zijn van de hand van de in Amersfoort geboren Caspar Adriaensz (Gaspar) Van Wittel, geboren (1653-1736). Deze Noord-Nederlandse schilder en tekenaar, een leerling van Matthias Withoos, werkte sinds 1667 in Italië (eerst in Rome, later ook in Napels en Venetië), waar hij Gaspare Vanvitelli en ook wel Gasparo degli Occhiali genoemd werd.

Hij verwierf veel faam als schilder van topografische stadsgezichten. Dit genre, in Nederland al beoefend door Gerrit Adriaensz. Berckheyde en Jan van der Heyden, was in Italië tamelijk nieuw en heeft geleid tot het genre van de ‘vedute’. Zijn gezichten op Venetië zijn de directe voorlopers van die van Canaletto en Guardi. Gaspare Vanvitelli schilderde de architectuur exact en verfijnd. Om het geheel te verlevendigen plaatste hij hierin elegante figuurtjes. Hij was de vader van architect Luigi Vanvitelli (1700-1773) die in Caserta het enorme koninklijke paleis realiseerde. Ook de Annunziatakerk in Napels is van zijn hand.

Palazzo Colonna en Galleria Colonna
Piazza SS. Apostoli 66
Via della Pilotta 17 (ingang voor bezoekers)
Elke zaterdag van 9 u. tot 13.15 u.
Toegang: 10 euro
Groepsbezoeken en privébezoeken mogelijk vanaf 10 personen en op aanvraag.
Tel. +39 06 678 43 50
info@galleriacolonna.it
www.galleriacolonna.it

Eén reactie to “De kunstwerken in de Galleria Colonna”

  1. Ala Beneur Says:

    Met de leuke Franse gids door het appartement van Isabella te lopen is wel een aanrader. Als ik het wel heb is het nog alledag bewoond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s