Ennio Morricone misschien in Circus Maximus, zeker in Gent

De wereldberoemde muziekcomponist Ennio Morricone heeft vorig weekend een Oscar gewonnen voor de beste filmmuziek. Morricone (87) schreef die voor The Hatefull Eight, de nieuwe western van Quintin Tarantino. Het was de eerste keer dat Morricone, die in Rome woont en werkt, het beroemde beeldje mee naar huis mocht nemen. In 2007 kreeg Morricone wel al een lifetime achievement award van de Academy. Het afgelopen jaar was een topjaar voor de Italiaanse componist. Morricone ontving immers ook een Golden Globe Award en een BAFTA-award.

De stad Rome is bijzonder verheugd dat Ennio Morricone de Oscar mee naar huis brengt. Alfio Marchini, één van de kandidaat-burgemeesters bij de komende verkiezingen die een opvolger moeten aanduiden voor Ignazio Marino die in oktober vorig jaar ontslag moest nemen, ziet Ennio Morricone alvast graag op uitnodiging van de stad een gastoptreden geven in het Circus Maximus. Die plek wordt nu en dan uitzonderlijk opengesteld voor grote buitenlandse artiesten, waarom dan ook niet voor één van onze wereldberoemde Romeinen, vraagt Marchini zich af. De kandidaat-burgemeester vindt het een mooi geschenk voor de Romeinen en een uitstekende gelegenheid om de burgers en de eigen muzikale cultuur dichter bij elkaar te brengen. Het voorstel wordt voorgelegd aan regeringscommissaris Tronca die, alvast tot er een nieuwe burgemeester is, zijn goedkeuring moet geven aan alle financiële uitgaven van de stad Rome. Absolute zekerheid dat het concert er ook effectief komt is er dus nog niet.

Wat wel werd bevestigd is de komst van Ennio Morricone naar Vlaanderen op 25 juni. De componist geeft er in open lucht, op het Sint-Pietersplein in Gent, een exclusief concert voor de Benelux, dit in het kader van zijn grootschalige wereldtournee. Hij doet dat samen met een symfonisch orkest van tweehonderd personen en een indrukwekkend polyfonisch koor. Op het programma staat zijn persoonlijke ‘Best of’ uit zijn heel carrière. De ticketverkoop voor het concert in Gent start nu vrijdag, uitsluitend via de officiêle verkoopkanalen Ticketmaster en Fnac. Via andere kanalen is er geen garantie tot toegang. De tickets (allemaal zitplaatsen) kosten 59, 69, 85 of 125 euro (reservatiekosten inbegrepen).

Gezien de gevorderde leeftijd van Morricone is het vermoedelijk zijn laatste wereldtournee. De componist verkeert echter in uitstekende gezondheid, dus niets kan worden uitgesloten. In Rome geniet hij een haast legendarische status. Op zondag kan je hem weleens ontmoeten in een Romeinse bar waar hij zich meestal beperkt tot koffie, water maar als vroege lunch ook weleens een spaghetti durft verorberen.

Ennio Morricone componeerde de soundtracks voor meer dan 500 films en series. Een aantal van die composities zijn een onderdeel van het collectief geheugen geworden. De bekendste voorbeelden zijn The Good, the Bad and the Ugly, For a few dollars more, Once upon a time in the West en The Mission. Ennio Morricone kiest in het tweede luik van zijn wereldtournee voor bijzondere locaties in openlucht. In het verleden gaf hij al concerten in onder meer de arena van Verona, in het Parthenon in Athene, op de Grote Markt in Krakau en op Piazza San Marco in Venetië. Onder meer de prachtige site van het Blenheim Palace in Oxford staat dit jaar nog op de agenda. Nu voegt hij daar ook het Sint-Pietersplein in het centrum van Gent aan toe en, wie weet, ook het Circus Maximus in Rome.

Eén reactie to “Ennio Morricone misschien in Circus Maximus, zeker in Gent”

  1. Giannidipanni Says:

    Het lijkt me tof om dat vanuit de toren van de Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieterskerk te aanschouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s