Gladiatorenfestival in Tongeren

Wie in Rome interesse kreeg in het leven van gladiatoren of reeds kennismaakte met de succesvolle tentoonstelling Helden van het Colosseum die je nog tot 3 april kan bezoeken in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, noteert best ook al het weekend van 12 en 13 maart in zijn of haar agenda. Het museum organiseert dan een groots Gladiatorenfestival in de stad. Het centrum van Tongeren zal worden ingenomen door een legertje van 250 gladiatoren, legionairs, verhalenvertellers, muzikanten, acteurs, Romeinse handelaars en ambachtslieden. Het Gladiatorenfestival wordt één groot feest, voor de toerist en de cultuurliefhebber, voor volwassenen en kinderen.

Het programma van het Gladiatorenfestival oogt alvast veelbelovend: spectaculaire gladiatorenshows met helse gevechten, afgewisseld met spannende heldenverhalen, opzwepende muziek, gladiatoren op paarden, leuke workshops voor kinderen, straattheater, een grote Romeinse markt, demonstraties van ambachten en heerlijke proeverijen. De bedoeling van het festival is veel volk naar Tongeren te lokken en natuurlijk ook een extra versnelling geven aan de tentoonstelling ‘Gladiatoren – Helden van het Colosseum’ die momenteel loopt in het Gallo-Romeins Museum.

Deze expo brengt de beklijvende leefwereld van de gladiatoren tot leven. Door middel van authentieke wapens, spectaculaire helmen, sculpturen … Door levensechte figuren, meeslepende films en boeiende interactieve installaties … Het geheel werd opgezet in een unieke samenwerking met de directie van het Colosseum in Rome. De tentoonstelling loopt nog tot en met 3 april. Na Tongeren reist deze expo onmiddellijk door naar Aarhus in Denemarken en nog later naar Nijmegen.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Colosseum in Rome, tentoonstellingsbouwer Contemporanea Progetti en Expona. Er zijn ongeveer tweehonderd topstukken aanwezig uit 46 verschillende Europese musea. Die objecten zijn in totaal verzekerd voor 19 miljoen euro.

De hele expo heeft 2,4 miljoen euro gekost. Daarvan komt 1,2 miljoen euro van de provincie Limburg. De drie partnermusea (Tongeren, het Deense Aarhus en het Nederlandse Nijmegen) betalen voor het gemeenschappelijke reizende deel elk 600.000 euro. De provincie Limburg heeft daar nog 600.000 euro aan toegevoegd, ondermeer voor speciale stukken die alleen in Tongeren te zien zijn, zoals de grafurne van een gladiator uit Tongeren.

Een week na het Gladiatorenfestival, op zondag 20 maart, organiseren de stad Tongeren, Gladiator Events en het Gallo-Romeins Museum een spectaculaire Gladiator Run op de historische site Plinius. Het gaat om een uitdagende wedstrijd met spectaculaire hindernissen. Deelnemers kunnen kiezen tussen twee pistes: één van 5 tot 6 km. (met 15 tot 20 hindernissen) en één van 10 tot 12 km (met 30 tot 40 hindernissen).

De deelnameprijs voor deze Gladiator Run bedraagt respectievelijk 37,5 euro en 47,5 euro. In de prijs begrepen zijn de deelname, een t-shirt, een aandenken, de bevoorrading en de douches. Voor deelnemers in verenigings-, bedrijfs, school- of groepsverband gelden er kortingen. In totaal worden er zo’n 2.000 deelnemers verwacht en nog eens dubbel zoveel sympathisanten. Langs het parcours worden speciale supporterzones voorzien.

De activiteiten van het Gladiatorenfestival vinden plaats in het centrum van Tongeren op zaterdag 12 en zondag 13 maart, telkens van 10 tot 18 uur. De animatie tijdens het weekend is gratis. De toegang tot de tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum is betalend.

Inschrijven voor de Gladiator Run op 20 maart kan via de website.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s