Kazerne Corazzieri open voor publiek

In juni vorig jaar werd het Palazzo del Quirinale, de residentie van de Italiaanse president, vijf dagen per week opengesteld voor het publiek. Daar komt nu nog een fameus en vooral erg interessant extraatje bij. Sinds vorig weekend is het nu ook mogelijk om de kazerne van de zogenaamde Corazzieri te bezoeken. Dat was tot dusver slechts zeer uitzonderlijk mogelijk. Voorlopig zijn er elke zaterdagochtend twee toegangsmomenten voorzien, om 9.30 u. en om 10.30 u. Het bezoek aan de Caserma del Reggimento Corazzieri is bovendien gratis maar je moet je bezoek wel reserveren (kosten 1,5 euro). Een bezoek duurt ongeveer één uur.

Het hoofdkantoor van de Corazzieri, de Guardia d’Onore (de presidentiële erewacht) en de veiligheidsdienst van Sergio Mattarella, de president van de Italië, maakte deel uit van het kloostercomplex Chiesa di Santa Susanna. Het is gewijd aan Alessandro Negri di Sanfront, de commandant van de Carabinieri tijdens de Slag van Pastrengo die werd uitgevochten tussen de Piemontese en Oostenrijkse legers op 30 april 1848, in de loop van de Eerste Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

De Corazzieri (je zou ze zo’n beetje kunnen vergelijken met de Zwitserse Wachters in Vaticaanstad) zijn getraind in alle grote militaire disciplines die van essentieel belang zijn om de veiligheid van de Italiaanse president te waarborgen. Daarbij horen schietoefeningen met pistool en geweer, paardrijden, zelfverdedigingstechnieken, escort-, bewakings- en surveillancetechnieken, zowel te voet als met de auto, enz.

Het bezoek dat vanaf nu aan het publiek wordt aangeboden bestaat uit een rondleiding in de stallen en de manege van het korps, waar ook de uitrusting en de zadels van de Corazzieri worden bewaard, een bezoek aan de oldtimers (wagens en motoren) die het korps doorheen de jaren heeft gebruikt en een bezoek aan de San Giorgio-kapel, een rondleiding in de zogenaamde ‘corridoio’, de ruimte waar de historische helmen, wimpels en harnassen worden bewaard, samen met de belangrijkse symbolen en trofeeën uit de geschiedenis van de Corazzieri. De gemiddelde Romebezoeker had hier nooit eerder of slechts uitzonderlijk toegang.

De eerste vermelding van bewakers van de woning en de (toen nog) leden van het Huis van Savoye dateert uit de veertiende eeuw, maar het zou duren tot aan het bewind van Emanuele Filiberto di Savoia (1528-1580), bijgenaamd Testa di Ferro, dat een ‘Guardia d’Onore del Principe’ in het leven werd geroepen, een officiële eenheid lijfwachten van ongeveer vijftig mannen die onder bevel stonden van een kapitein met veel gevechtservaring.

De bewakingsdienst groeide gaandeweg en specialiseerde zich in allerlei technieken. Omstreeks 1630 telde de eenheid ongeveer vierhonderd mannen, verdeeld in vier afdelingen. De werking van de dienst en de identiteit van de mensen die er werkten waren streng geheim. Eén van die afdelingen was de Compagnia Corazze di Sua Altezza, die ondanks alle institutionele wisselingen in de voorbije eeuwen ook vandaag nog altijd bestaat.

De Amerikaanse Secret Service, oorspronkelijk opgericht om financiële fraude en vervalsingen van Amerikaanse bankbiljetten en andere waardepapieren te voorkomen en te onderzoeken, is losjes gebaseerd op de Italiaanse Corazzieri. Ook zij vormen een soort presidentiële garde (denk aan de praetorianen in de Romeinse oudheid!) die de belangrijkste regeringspersonen, zoals de Amerikaanse president, voormalige presidenten, vicepresidenten, presidentskandidaten en buitenlandse ambassades beschermen.

Onder de lange soevereiniteit van Vittorio Amedeo II (1675-1730) werden de verschillende onderdelen van de veiligheidsdiensten verenigd in één enkele structuur, de ‘Guardie del Corpo’, die werd gesplitst in een afdeling die zich uitsluitend lijfwachten leverde en zich bezigheid met het beschermen van de vorst en (wellicht naar Vaticaans voorbeeld en door de goede ervaringen die ze daar intussen hadden met Zwitsers) een Compagnia di Svizzeri, een aantal Zwitsers die instonden voor de algemene veiligheid. Er volgde een eeuw waarin de uniformen een paar keer veranderden en de samenstelling van de afdelingen meermaals wijzigde.

De woelige periode die volgde leidde op 13 juli 1814 tot het ontstaan van de dienst die later bekend zou raken als de Carabinieri. Op dat moment kregen ook de exclusiviteit en de traditionele voorrechten van de koninklijke lijfwachten een serieuze knauw.

Het personeel van de veiligheidsdienst werd afgeslankt, een aantal opleidingen en opdrachten werden overgenomen door de Carabinieri, een korps waaraan steeds meer belang werd gehecht. Het laatste officiële optreden van de koninklijke lijfwachten ontplooide zich tijdens de eerste onafhankelijkheidsoorlog tijdens de Slag van Pastrengo op 30 april 1848.

De formele afschaffing van wat overbleef van de oude Garde gaat terug tot 1867. Eén afdeling bleef echter overeind en wist de zuivering te overleden. Die dienst kon en mocht nog beveiligingsactiviteiten uitvoeren maar moest zijn taken beperken tot het koninklijke paleis in Turijn. Alle andere taken werden overgenomen en opgevangen door de Carabinieri, een politiekorps dat alsmaar meer bevoegdheden en macht kreeg.

Op 7 februari 1868 trad kroonprins Umberto in het huwelijk met Margherita di Savoia, de dochter van de hertog van Genua. Voor de gelegenheid werden 80 carabinieri te paard ingezet als erewacht. Uit de korpsen van Florence, Milaan en Bolagna werden de beste ruiters geselecteerd. De groep werd ook belast met het toezicht op de koninklijke appartementen en de algemene bescherming van de koninklijke entourage. Uit die erewacht zijn de hedendaagse Corazzieri ontstaan.

Oorspronkelijk ging het om een afdeling met een commandant of kapitein, vier niet-militaire toezichthouders, negen onderofficieren (later twaalf) en 69 agenten (destijds 88). In die eerste jaren wisselden de namen van de dienst nogal vaak. Het korps kreeg namen zoals de ‘Guardie d’Onore di Sua Maestà’, de ‘Carabinieri Reali Guardie del Corpo di Sua Maestà’, de ‘Drappello Guardie di Sua Maestà’ en, tenslotte, in 1946, het ‘Squadrone Carabinieri del Re’. Door het publiek werden ze al gauw gewoon ‘Corazzieri’ genoemd en het is die naam die blijven hangen is.

De Corazzieri bleven hun dienst verzekeren tijdens de oorlog. Heel wat leden werden na 8 september 1943 actief in het verzet. Op 13 juni 1946 werden de Corazzieri door koning Umberto II ontbonden tijdens een plechtigheid op de binnenplaats van Palazzo del Quirinale en vervolgens getransformeerd tot het ‘3° Squadrone Carabinieri a Cavallo’.

Door het snelle verdwijnen van de koning en de komst van de eerste president Luigi Einaudi (1948-1955) gaf deze laatste het korps de naam ‘Squadrone Carabinieri Guardie’ en herstelde ook de uniformen zoals die in 1876 werden gedragen, opnieuw in ere. De Corazzieri zouden daarna nog twee keer van naam veranderen: in 1965 kregen ze de naam ‘Comando Carabinieri Guardie del Presidente della Repubblica’, en recenter, in 1990, transformeerde het korps tot het ‘Reggimento Carabinieri Guardie della Repubblica’.

De leden van het regiment onderscheiden zich van de klassieke carabinieri door hun uniform en vooral ook door hun grootte. Een Corazziere moet tenminste 1,90 m groot zijn. Naast een topconditie moeten ze natuurlijk ook een onberispelijk verleden hebben, persoonlijke, morele en familiale waarden worden streng beoordeeld.

Daarnaast moeten ze zeer grote vaardigheid hebben in het paardrijden, maar evenzeer vlot overweg kunnen met een zware motor, zoals de actueel gebruikte Moto Guzzi California, en uiteraard slagen in het uiterst strenge toelatingsexamen en de daaropvolgende stageperiode.

Ook de fysieke weerstand tegen langdurige reizen, discretie en de kunst om te kunnen werken tijdens de vele delicate en moeilijke omstandigheden, zijn essentiële en noodzakelijke vaardigheden om aan de slag te kunnen als Corazierre.

De leden moeten ook leren werken met allerlei surveillance- en bewakingsapparatuur, enkelen krijgen een speciale extra opleiding als ‘sniper’, sluipschutters die op bv. daken worden ingezet wanneer de president wordt blootgesteld aan het publiek. De Corazzieri worden ook getraind in allerlei (Aziatische) vechttechnieken, zelfverdediging en parachutespringen.

Bij speciale gelegenheden dragen de Corazzieri de typische wapenrusting van het regiment. In 1986 kregen ze ook hun eigen wapenschild. Daarin worden de kleuren van de hoofdsteden waar het korps in de loop van de geschiedenis heeft gediend gebruikt, met name Turijn , Florence en Rome . Een deel van het embleem doet wat denken aan dit van de carabinieri. In de loop der jaren werden wijzigingen aangebracht. In het wapen staat het motto ‘VIRTUS IN PERICULIS FIRMIOR’.

 

2 Reacties to “Kazerne Corazzieri open voor publiek”

 1. SLAVGLOT Says:

  Beste,

  Terug een zeer interessante tip voor een volgend Romebezoek.

  Maar door de vele tips verlies ik het overzicht en kan ook maar moeilijk een keuze maken.

  Zou een rangschikking (eventueel op basis van voting van alle lezers) niet interessant zijn?

  Zo komen de mooiste “pareltjes” vanzelf boven drijven.

  Mvg

  Geert Van Parys

  • Onze vereniging is reeds veertien jaar actief en bezorgt aan de leden via een dagelijkse nieuwsbrief (dus niet alleen via dit medium) tips, informatie en beeldmateriaal over Rome. Dit bundelen of laten quoteren is voor ons onbegonnen werk. Hoogstens kan u zich baseren (maar dat is uiteraard een momentopname) op de tien meest gelezen stukjes op deze website. Overigens is een mensenleven is te kort om Rome te doorgronden en het enige wat we u kunnen aanbevelen is er ofwel te gaan wonen of er zoveel mogelijk naartoe te reizen. Maar u hebt uiteraard volkomen gelijk: het is niet gemakkelijk te kiezen tussen de vele interessante zaken die hier te bekijken zijn, ook al omdat er voortdurend nieuwe sites, musea en tentoonstellingen openen voor het publiek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s