Restauratie van fontein op Piazza del Popolo is voltooid

De restauratie van de fontein en de vier waterspuwende leeuwen van de Fontana dei Leoni in het midden van Piazza del Popolo is sinds enkele weken voltooid en het monument werd nu ook officieel ingehuldigd.

Het negentiende-eeuwse werk, ontworpen door architect Giuseppe Valadier, schittert weer zoals vanouds. Alleen de nieuwe ledspots moeten nog volgen, maar die worden samen met de nieuwe monumentale verlichting van het plein zelf geïnstalleerd.

De ingreep kostte iets meer dan 300.000 euro en was (voorlopig) de laatste waarbij de restauratie werd betaald door privésponsoring en het plaatsen van specifieke reclame op de afsluiting rond de bouwwerf.

Er zijn echter al andere projecten in voorbereiding, want privé-sponsoring doet het de jongste jaren behoorlijk goed in Rome. De werkzaamheden werden uitgevoerd door de firma Ara Snc, gespecialiseerd in de reiniging van stenen oppervlakken.

Het was meer dan twintig jaar geleden dat de fontein nog eens werd gereinigd en gerenoveerd. Bovendien werden de werkzaamheden toen niet erg goed uitgevoerd. De slechte staat waarin de fontein rond de obelisk en de vijvertjes met de vier leeuwen de jongste jaren verkeerden, was vooral te wijten aan de blootstelling aan de weersomstandigheden en de toenemende vervuiling. De fontein werd ook jarenlang niet meer opgeknapt.

Daarnaast krijgt deze fontein vooral in de zomer voortdurend te maken met misbruik door toeristen. Die kruipen voor die ene unieke foto regelmatig op de rug van een leeuw, wat wrijving veroorzaakt op het stenen oppervlak waardoor de oorspronkelijke beschermende coating verdween of verkleurde. Los van deze (overigens streng verboden) feiten krijgt ook deze fontein regelmatig af te rekenen met vandalisme.

De Egyptische obelisk die werd ingewerkt in de fontein in het midden van Piazza del Popolo is precies 24 meter hoog (de totale hoogte van het monument is 36,5 meter) en dateert uit de regeringsperiode van farao Ramses II. We hebben het dan over de dertiende eeuw vóór Christus. Met zijn 3300 jaar is hij na de obelisk van Lateranen (1400-1390) die overigens door dezelfde paus (Sixtus V) werd heropgericht, de oudste en zonder enige twijfel mooiste en best bewaarde van Rome.

De obelisk stond oorspronkelijk in het midden van het circus Maximus. Op de obelisk worden de verdiensten vermeld van Ramses II (1279-1213 v. Chr.) en Merenptah (1213-1204 v. Chr., beide achttiende dynastie). Het kan geen kwaad om hier even wat na te denken over de geschiedenis van deze obelisk die reeds lang vóór er sprake was van de Romeinse beschaving, werd vervaardigd in een totaal andere cultuur en een gans andere beschaving, maar door een speling van het lot in Rome terechtkwam.

Volgens recent onderzoek zou de obelisk zelfs nog ouder zijn dan wordt aangenomen en zou hij zijn opgericht door Seti I (1290-1279 v. Chr.). Het voetstuk toont inscripties uit de tijd van Augustus die hem aan de zon wijdde (te zien aan de poortzijde), maar ook een tekst uit de tijd van Sixtus V (kant van de Tiber) die de naald opdraagt aan het Heilig Kruis.

Op de zijde gericht naar de Santa Maria del Popolo wijdt de obelisk zichzelf aan deze kerk, we lezen: “Ik sta hier liever voor een tempel gewijd aan degene van wie de maagdelijke baarmoeder (ex utero virgina), tijdens de regering van Augustus leven gaf aan de zon van de gerechtigheid (sol justitiae)”

De obelisk werd door keizer Augustus na de overwinning op Cleopatra en Marcus Antonius vanuit Heliopolis naar Rome gebracht. Het was de allereerste obelisk die vanuit Egypte de reis naar de eeuwige Stad maakte. Augustus plaatste hem op de spina in het Circus Maximus.

In 1589 werd hij in opdracht van Sixtus V, de paus die ’s morgens vroeg opstond om de vooruitgang van de openbare werken in Rome te kunnen volgen, door Domenico Fontana op zijn huidige plaats opgesteld, drie jaar na de obelisk op het Sint Pietersplein (1586) en een jaar nadat de obelisk bij de Sint-Jan van Lateranen (1588) werd opgesteld.

De obelisk op Piazza del Popolo heeft niet alleen de tijd van keizer Augustus meegemaakt, maar was ook de stenen getuige van talrijke wagenrennen en overleefde alle pausen die er ooit geweest zijn. Christina van Zweden heeft in 1655 bij haar intrede in Rome naar deze obelisk gekeken, net als de schilder Rubens, die hier, komende van Mantua, in 1601 arriveerde.

Maar ook Rogier van der Weyden, Gossaert, van Orley, van Scorel, Brueghel, Antoon Van Dyck en vele andere beroemde figuren uit de geschiedenis hebben in deze omgeving hun eerste blikken op Rome geworpen. Toen ze de immense poort binnenstapten moet de obelisk één van de eerste zaken geweest zijn die hun opvielen. De fontein met de waterspuwende leeuwen bestond in hun tijd natuurlijk nog niet.

In 1823 gaf paus Leo XII (1823-1829) aan Giuseppe Valadier opdracht de sokkel te versieren met marmeren leeuwen. Ze zijn dus piepjong vergeleken met de obelisk die ze omringen, maar het geheel maakt van Piazza del Popolo één van de fraaiste pleinen in Rome. Vanaf de Pincio heb je niet alleen een prachtig uitzicht over de hele omgeving maar zie je ook het volledige plein perfect weergegeven. Voor heel veel toeristen is dit dan ook een geliefd fotoplekje.

4 Reacties to “Restauratie van fontein op Piazza del Popolo is voltooid”

 1. Nadia Poleszczuk Says:

  Geachte
  Ik lees hierboven dat er ook beeldmateriaal bij is.
  Ik krijg enkel teksten te zien. Normaal kan ik filmpjes of fotos inladen. Maar niet van uwwebsite. Moet ik hiervoor iets installeren om ook de foto’s te kunnen zien ?
  Vriendelijke groeten

  • Romenieuws Says:

   Enkel clubleden van S.P.Q.R. (www.spqr.be) krijgen een mailing waarin ook beeldmateriaal is opgenomen. Deze site werkt zonder foto’s of filmpjes.

 2. Clara Smarius Says:

  Goede avond, Het is mij opgevallen dat u de e-mails aan het herhalen bent. Restauratie fontein Populo, Carabinieri in gouden harnassen, reis naar Engeland, nog iets. Is dat de bedoeling, of is het een vergissing? Met vriendelijke groeten, Clara Smarius

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  • Romenieuws Says:

   Clubleden van S.P.Q.R. krijgen een dagelijkse mail met beeldmateriaal. Romenieuws.be fungeert als nieuwsplatform maar ook als archief van deze artikels. Het is dus logisch dat u een aantal berichten op beide platformen aantreft. Deze site wordt echter ook aangevuld met andere nieuwsjes en mededelingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.