Heropbouw historische stad Palmyra kan binnen vijf jaar voltooid zijn

Het Syrische leger heroverde de historische stad Palmyra op de islamterroristen. Daarmee groeit de hoop op een snelle heropbouw van de historische site, al zijn niet alle experts even optimistisch. Parel van de woestijn is de bijnaam van de stad Palmyra. Ze dankt die naam aan de grote historische site naast het moderne deel. Die werd door de Unesco al in 1980 erkend als cultureel werelderfgoed. Het vroegere kruispunt tussen de Grieks-Romeinse wereld en de Perzische Golf lokte vóór de burgeroorlog jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers. Palmyra, de Stad van de Palmbomen, was ruim 2000 jaar geleden een belangrijke Romeinse handelsstad. Islamterroristen hebben enorme verwoestingen aangericht aan ruïnes en antiquiteiten. Twee tempels en een begraafplaats zijn volledig vernield.

Zopas veroverden de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad, geholpen door Russische luchtaanvallen, de stad. Daarmee komt een einde aan de bezetting van IS (Islamitische Staat) die in mei 2015 begon. De terreurbeweging heeft de stad uit de oudheid bijna een jaar in handen gehad. De islamterroristen verkochten en vernielden in die periode meerdere gebouwen en kunstwerken, deels om hun strijd te financieren, deels omdat ze niet pasten in hun fundamentalistische visie op de islam. Zo moesten twee tempels, een triomfboog en verschillende torens en standbeelden eraan geloven. De terreurgroep onthoofde zelfs de 81-jarige archeoloog Khaled al-Asaad, naar verluidt omdat hij de schuilplaats van meerdere schatten weigerde prijs te geven. De vrees bestond dat heel Palmyra tot puin zou worden herleid.

De eerste berichten en nieuwe foto’s van na de bevrijding geven echter een voorzichtig positief beeld,. Verschillende gebouwen en beelden, waaronder de tweeduizend jaar oude tempels van Bel en Baalshamin, de mooiste tempels van Palmyra, zijn inderdaad vernield, maar Maaoum Abdulkarim, de Syrische directeur-generaal voor Antiquiteiten en Musea, maakt zich sterk dat Palmyra kan worden gerestaureerd. Zelfs de grote beelden zijn volgens hem niet reddeloos verloren. Als Unesco het project goedkeurt, kunnen de door IS beschadigde gebouwen binnen vijf jaar worden hersteld. Ongeveer 80 procent van de ruïnes is nog in goede staat. De heropbouw zou binnen het jaar kunnen starten. Rusland heeft al toegezegd de restauratie te steunen.

Annie Sartre-Fauriat, een Franse archeologe en experte voor Unesco, is echter minder positief. Zij ziet niet in hoe bijvoorbeeld de tempel van Bel kan worden gerestaureerd. Die werd met explosieven opgeblazen, er blijft alleen stof en puin over. Zelfs de stenen zijn verdwenen. Heropbouwen wordt dan wel erg moeilijk. Van de beelden werden ook de gezichten vernield. Die zijn evenmin fatsoenlijk te herstellen. De archeologe vindt een snelle heropbouw dus niet realistisch. Zolang de burgeroorlog woedt, kan Unesco bovendien niets doen. De genie-eenheden van het leger zijn overigens nog tientallen bommen en mijnen onschadelijk aan het maken in de antieke stad. Daarnaast staat ze nogal sceptisch tegenover de berichten dat Palmyra ‘bevrijd’ zou zijn.  Volgens haar vernielde en verkocht ook het Syrische leger kunstwerken, zij het op minder grote schaal dan IS.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s