MAXXI-architecte Zaha Hadid (65) overleden

Zaha Hadid, de wereldberoemde en veelvuldig bekroonde architecte Britse architecte van Iraanse afkomst is gisteren op 65-jarige leeftijd in Miami overleden. Hadid werd vaak omschreven als de beste vrouwelijke architect ter wereld. Ze was in 2004 ook de eerste vrouw die de prestigieuze Pritzker-prize won. In Rome realiseerde ze enkele jaren geleden het prestigieuze Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo, kortweg MAXXI.  Ook het  station voor de hogesnelheidsverbinding in Afragola, Napels is een ontwerp van haar, evenals de haventerminal in Salerno. Beide projecten worden momenteel gebouwd. Zaha Hadid werkte na haar afstuderen enige tijd voor het bureau van de Nederlander Rem Koolhaas, waarna ze in 1980 voor zichzelf begon. De architecte werkte volgens zogeheten deconstructivistische stijl, die ervan uit gaat dat de maatschappij verwarrend en onzeker is.

Zaha Hadid vergaarde wereldwijd succes en haar ontwerpen zijn in een groot aantal landen te vinden. Ze ontwierp ondermeer het London Olympic Aquatic Centre, het Olympische zwembad in Londen uit 2012, het Al Wakrah-stadion in Qatar, het operagebouw in Guangzhou in China, het Heydar Aliyev Center in Azerbeidzjan, het Rosenthal Center for Contemporary Art in Cincinnati en het nationale museum voor moderne kunst in Rome (MAXXI) waarvoor ze in 2010 de Stirlingprijs ontving. Die kreeg ze een jaar later nog eens voor het Evelyn Grace Academy in Brixton. In 2015 kreeg ze ook de Royal Gold Medal for architecture van het Royal Institute of British Architects (RIBA), de belangrijkste architectuurprijs in het Verenigd Koninkrijk. Koningin Elisabeth verhief haar in de adelstand. Het zijn slechts enkele van haar vele realisaties en prijzen.

Ze tekende ook twee Belgische projecten uit: het nieuwe station in Knokke-Heist, een project dat echter werd afgeblazen en het toekomstige Havenhuis in de Antwerpse haven. Dankzij het nieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf zal ons land binnenkort toch een Zaha Hadid-gebouw hebben. De directie en de raad van bestuur van het Havenbedrijf Antwerpen reageren geschokt op het plotse overlijden van de architecte en laten weten bij de ingebruikname van het nieuwe Havenhuis op een nog te bepalen manier een speciale hulde te willen brengen aan de ontwerpster. Zaha Hadid kwam in 2012 nog zelf het startsein geven voor de bouw. Bijna vier jaar later is die nagenoeg afgerond, de ingebruikname is gepland voor september. Het gebouw wordt een werkplek voor 500 medewerkers en een ontmoetingsplaats voor de vele internationale contacten van de Antwerpse havengemeenschap. Het gaat om een voormalige brandweerkazerne met daarbovenop een constructie uit glas en staal met een facetvormige oppervlaktestructuur verwijzend naar de diamantstad Antwerpen en waarin de vorm van een schip is waar te nemen.

Zaha Hadid werd in 1950 geboren in de Iraakse hoofdstad Bagdad en studeerde wiskunde aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet. In 1977 studeerde ze af aan de prestigieuze Architectural Association School of Architecture in Londen. Na haar afstuderen werkte ze bij het Office for Metropolitan Architecture (OMA) van architect Rem Koolhaas. In 1980 begon ze haar eigen bureau. Haar ontwerpen zijn in de deconstructivistische stijl. Van een sensueel lijnenspel in haar ontwerpen maakte de architecte haar persoonlijke handtekening. Als industrieel vormgever ontwierp Zaha Hadid ook loungezetels, ergonomische kookeilanden, bouwbeslag, een conceptcar en damesschoenen. Voor kunsthandelaar Kenny Schachter bedacht zij een acht meter lange aerodynamische speedboot met asymmetrische vormen. Hadids bureau bedacht ook het decor voor een tournee van de Pet Shop Boys. Zaha Hadid overleed op 31 maart aan een hartaanval. Ze verbleef op dat moment in een ziekenhuis in Miami voor een behandeling in verband met bronchitis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s