Zeventig jaar Vespa in Brussel

Nog tot 10 april is in het Jubelpark in Brussel (Autoworld) de tentoonstelling ‘Vespa 70 Years’ te bekijken. De tweewieler waarvoor Enrico Piaggio de naam ‘Vespa’ (‘wesp’ in het Italiaans) bedacht toen hij het prototype voor de eerste keer zag, viert dit jaar immers zijn zeventigjarige bestaan.

De Vespa is sinds zijn geboorte alleen maar populairder geworden en lijkt het geheim van de eeuwige jeugd te hebben ontdekt. Op de eerste verdieping van Autoworld kunnen bezoekers aan de hand van meer dan 100 exemplaren de geschiedenis van deze scooter reconstrueren, vanaf de eerste modellen (de zeer gewilde ‘faro basso’ met lage koplamp) tot de huidige modellen.

Deze bloemlezing werd mogelijk gemaakt door de talrijke verzamelaars die bereid waren om hun juweeltjes een tijdje aan Autoworld toe te vertrouwen. De Vespa heeft zijn naam te danken aan zijn typische vorm, zijn fijne taille, zijn gewelfde plaatwerk achteraan en het gezoem van zijn motor, dat aan het geluid van het insect doet denken. De Vespa werd ook bekend door de films ‘Roman Holiday’ (1953) en vooral ‘La Dolce Vita’, waarvan hij tot het embleem zou uitgroeien. Maar ook nu nog is de Vespa nog steeds een enorm commercieel succes.

De Vespa’s werden de afgelopen decennia in dertien verschillende landen gebouwd – en zelfs een tijdlang in de Brusselse gemeente Jette (vanaf 1953). Na afloop van de ‘tentoonstelling’ zal Autoworld  de meest emblematische exemplaren nog tot 24 april in de schijnwerpers plaatsen in de zones op de benedenverdieping. De tentoonstelling is nog tot zondag 10 april dagelijks van 10 tot 18 u. te bezoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s