Geurreis door het oude Rome in Museum Romeinse Katakomben Valkenburg

Tijdens de bijzondere belevingstentoonstelling Geurreis door het oude Rome die je van 16 april tot en met 15 mei 2016 in Museum Romeinse Katakomben kan bezoeken, reis je terug in de tijd en maak je kennis met heerlijke geuren van de rijkere kringen. Maar ook met de wat minder lekkere geuren van het openbare leven. De geurreis is ontwikkeld door archeologisch restaurator Katleen Vandenbranden en geurarchitecte Tanja Schell. Voor haar werk vertaalt Vandenbranden archeologisch materiaal uit de Romeinse periode naar het dagelijkse leven van destijds en maakt dit voor ons, anno 2016, weer tastbaar en levend.

Ook voor deze bijzondere Geurreis heeft Vandenbranden zich geconcentreerd op het ‘echte’ leven in het oude Rome. Zo mag je ruiken aan de heerlijke geur die via duiven door het paleis van Nero werd verspreid, maar word je tevens geconfronteerd met de geur van de dagelijkse werkomgeving van de Romeinse grafdelver. Ook de geur van voedsel mag natuurlijk niet ontbreken: want hoe rook bijvoorbeeld een gebakje in het oude Rome?

Schell concentreerde zich tijdens de ontwikkeling van de geurbelevingsreis op de spirituele kant van het leven: Welke geurstoffen werden gebruikt tijdens traditionele rituelen, welke geuren gebruikten de oude priesters om te communiceren met de goden? De geuren worden vrijgemaakt door voortdurend brandende kaarsen in een aardedonkere ondergrondse kapel, wat het mysterieuze karakter van deze reis terug in de tijd nog meer versterkt.

Voor de Nationale Museumweek  van 16 tot 24 april werd in het Museum Romeinse Katakomben een speciaal programma ontwikkeld, met een Romeinse verrassing, een rondleiding door het gangenstelsel, een begeleid bezoek aan de belevingstentoonstelling en een Romeinse lunch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s