Piazza Venezia wordt hersteld

Het stadsbestuur van Rome heeft 1 miljoen euro uitgetrokken voor de dringende herstelling van Piazza Venezia. Vooral de talrijke putten en oneffenheden in het met kasseien bedekte plein worden aangepakt. De werkzaamheden hadden al veel eerder moeten uitgevoerd zijn maar door het aftreden van burgemeester Ignazio Marino en vooral het ‘Mafia Capitale’-schandaal, waarbij aannemers en ambtenaren wel geld voor openbare werken op zak staken maar het eigenlijke karwei niet of slechs gebrekkig uitvoerden, werd ook dit project op de lange baan geschoven.

Piazza Venezia is één van de drukste verkeersknooppunten in het historische centrum. Verwacht wordt dat de werkzaamheden aanzienlijke hinder zullen veroorzaken. Vroeger was dit plein veel kleiner, maar sinds de aanleg van het Vittoriano in 1911 (het witte enorme monument voor koning Vittorio Emanuele II, dat zowat het hele plein domineert) verdrievoudigde de oppervlakte van Piazza Venezia.

Bij een nieuwbouw in 1941 verdween hier zelfs het huis waarin Michelangelo gedurende zijn laatste levensjaren woonde en waar hij op 18 februari 1564 stierf. Het bevond zich aan de huidige Piazza Loreto, dat is de groene oppervlakte voor de rechterzijgevel van het Palazzo delle Assicurazioni Generali di Venezia, het bankgebouw dat tegenover het middeleeuwse Palazzo Venezia ligt.

Aan de zijgevel bevindt zich een vrij hoog geplaatste herdenkingsplaat die de juiste plaats van het huis van Michelangelo aanduidt. De gevel van het huis van Michelangelo werd hergebruikt voor een gebouw van de watermaatschappij op de Gianicolo-heuvel (foto onder).

De zuidelijke zijde van Piazza Venezia, de kant van het Vittoriano dus, was destijds afgesloten door Palazzetto Venezia uit de vijftiende eeuw, dat zich oorspronkelijk bevond ter hoogte van de voet van de toren van Palazzo Venezia (vrijwel in het midden van de huidige Piazza Venezia) en waarmee het ook met een boog verbonden was.

Omdat het palazzetto het vrije zicht op het monument voor Vittorio Emanuele II belemmerde, waarnaar het met zijn achtergevel gekeerd stond, werd het tussen 1909 en 1913 afgebroken en op de huidige plaats weer opgebouwd, naast het verweerde antieke Isisbeeld dat we vandaag kennen als het sprekende standbeeld ‘Madama Lucrezia’.

Naast de binnentuin van Palazzo Venezia, heeft ook de palazetto een (kleinere) binnentuin. Dit was destijds de privétuin van de renaissancepaus Paulus II (1417-1471) maar is tegenwoordig niet meer toegankelijk voor het publiek.

Paulus II werd in Venetië geboren als Pietro Barbo en door zijn oom Eugenius IV in 1440 tot kardinaal benoemd. Naast zijn Romeinse titelkerk San Marco liet hij voor zichzelf vanaf 1455 een paleis bouwen dat de eerste profane renaissancebouw in Rome werd: het Palazzo Venezia. De komst van de Venetiaanse paus zorgde ook voor de latere naam van Piazza Venezia.

Het schrappen van een aantal goed betaalde humanistenbaantjes aan de curie (in 1464) en zijn optreden tegen de Accademia Romana onder Pomponio Leto bezorgde Paulus II bittere vijanden onder de humanisten, waarbij hij weleens wordt afgeschilderd als barbaars en als vijand van de kunsten. Dat is zeker ten aanzien van de bouwkunst onjuist: de paus besteedde veel geld aan stadsverfraaiing.

De anti-Turkse politiek van Pius II zette hij, in zwakke vorm, voort, o.a. door zijn steun aan de Albanese vorst Skanderbeg en aan Matthias Corvinus in Hongarije. Voor de dringend nodige kerkhervorming was zijn pontificaat van geen betekenis, hoewel daarover tijdens het conclaaf van 1464 bindende afspraken waren gemaakt. Mino da Fiesole en Giovanni Dalmata ontwierpen zijn grafmonument in de Sint-Pietersbasiliek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s