Route van Hannibal naar Rome wellicht te reconstrueren dankzij paardenpoep

Een gedeelte van de route die de Carthaagse veldheer Hannibal nam bij zijn aanval op Rome, kan wellicht worden gereconstrueerd dankzij paardenpoep. De generaal uit Carthago leidde zijn leger met 15.000 paarden omstreeks 218 v. Chr. waarschijnlijk door de Alpen over een bergpas met de naam Col de Traversette, vlakbij de Frans-Italiaanse grens. Op een site vlakbij deze bergpas is een mestafzetting van meer dan tweeduizend jaar oud  ontdekt, waarin bijzonder veel microben te vinden zijn die meestal voorkomen in paardenpoep. Dat meldt een internationaal team van wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Archaeometry Journal.

De veldtocht van Hannibal naar Rome wordt beschouwd als één van de meest briljante militaire aanvallen uit de geschiedenis. De Carthaagse generaal slaagde erin om 30.000 soldaten,15.000 paarden en tientallen olifanten vanuit Carthago naar Rome te leiden, over de Pyreneeën en de Alpen. Tot nu toe was het onduidelijk welke route Hannibal precies nam door de Alpen. De vondst van de één meter dikke afzetting met ‘paardenpoepmicroben’ op de Col de Traversette brengt daar mogelijk verandering in. Volgens de wetenschappers nam Hannibal deze gevaarlijke 2.398 m hoge route niet uit angst voor de Romeinen, maar om krijgshaftige plaatselijke stammen te ontwijken.

Volgens microbioloog Chris Allen van de universiteit van Belfast, die als hoofdonderzoeker in samenwerking met een team van de York University, de grootste staatsuniversiteit van Toronto (Canada) het onderzoek uitvoerde, suggereren de bacteriën in de 2.234 jaar oude afzetting dat in de derde eeuw v. Chr. grote aantallen paarden over bergpas trokken.

“Zowat drie vierde van alle microben in de paardenpoep zijn afkomstig van een groep die bekend staat onder de naam . Deze microben kunnen duizenden jaren overleven en we hebben een groot aantal van deze organismen gevonden uit de tijd van de invasie van Hannibal”, verklaarde Chris Allen op de BBC. Met een vervolgonderzoek hopen de wetenschappers meer microben en mogelijk ook parasieten uit paardenpoep te vinden in het gebied. Ze zullen ook zoeken naar de resten van olifantenpoep omdat minstens een veertigtal van deze dieren ook meeliepen in de veldtocht van Hannibal.

Zijn veldtocht leidde in 216 v. Chr. tot een grootse Carthaagse overwinning in de slag bij Cannae. Hoewel de inval van de Carthaagse veldheer in Rome het Romeinse leger deed wankelen, werd het leger van Hannibal Barca in 202 v. Chr. uiteindelijk toch verslagen omdat hij strategische fouten begon te maken. De Romeinen waren een maatje te groot in de slag bij Zama. Hannibal wist de Romeinen een tijdlang zware nederlagen toe te brengen op het Italische schiereiland (in Trebia, 218; aan het Trasimeense Meer, 217 en in Cannae, 216), trok met zijn leger over de Alpen en naderde zelfs de muren van Rome. Na 211 werd Hannibal echter steeds verder teruggedreven. Ook buiten Italië boekten de Romeinen successen. Publius Cornelius Scipio (maior), die naar Spanje was gestuurd om tegen Hasdrubal en Mago, de broers van Hannibal, te strijden maakte in 206 250 v. Chr. dit land tot een Romeinse provincie.

Mede doordat Rome de zee beheerste, ontving Hannibal ten slotte geen versterking meer uit Carthago. De Romeinen verplaatsten in 204 v. Chr. de oorlog naar Africa. Scipio landde met een leger nabij Utica, sloot een verbond met Massinissa, koning der Numidiërs, en sloeg het beleg voor Carthago. In allerijl werden Mago, die zich toen in Ligurië bevond, en Hannibal teruggeroepen om het vaderland te redden. In 202 v. Chr. werd bij Zama de beslissende slag geleverd. De Carthagers moesten een zware schatting betalen, hun vloot uitleveren en zich verplichten geen oorlog meer te voeren zonder de toestemming van Rome.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s