Tentoonstelling ‘Romeinse kust’ begonnen in Leiden

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (Nederland) is vorig weekend de tentoonstelling ‘Romeinse kust’ begonnen. De expo (die eindigt op 25 september) geeft een overzicht van het leven aan de Nederlandse kust in de Romeinse tijd. De bezoeker komt meer te weten over handel en scheepvaart, de militaire organisatie van de kustverdediging, religie en het wonen bij zee. Het is boeiend te ontdekken hoe de Romeinen en andere bewoners daar zo’n tweeduizend jaar geleden leefden en werkten. Op de tentoonstelling zie je hun wapens, kostbaarheden, huisraad en handelswaar. Samen met maquettes van forten, tempels en een schip, vertellen die het complete verhaal. Voor kinderen is er een spel met Romeinse boten om de kust af te speuren.

De noordelijke grens van het Romeinse Rijk, de Limes, liep dwars door wat nu Nederland is, langs de loop van de Rijn. In het westen mondde deze rivier uit in dat andere belangrijke water: de Noordzee. Het kustgebied van Nederland was daarom voor de Romeinen een gebied dat extra belangrijk was met het oog op handelsbelangen en militaire strategie.

In de tentoonstelling zie je voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden die afkomstig zijn uit plaatsen en gebieden aan zee, van Texel tot Zeeland. Ze zijn aangevuld met objecten uit musea in de kustregio’s. De expo Romeinse kust kwam tot stand dankzij bijdragen van het Mondriaan Fonds, de provincie Noord-Holland, de provincie Zuid-Holland en de provincie Zeeland.

Tot de topstukken behoort een aureus, een munt met een portret van keizer Augustus met een lauwerkrans. Het opschrift luidt AUGUSTUS DIVI F, ‘Augustus, zoon van een god’. Op de keerzijde van de munt is een aanvallende stier afgebeeld. Augustus regeerde van 27 voor Christus tot 14 na Christus. De munt is gevonden in het Noord-Hollandse Velsen.

De godin Isis is herkenbaar aan haar diadeem met drie veren. In haar hand heeft ze een schaal met vruchten vast. Het fraaie bronzen artefact werd ontdekt in Valkenburg en dateert uit de periode 175-250 na Chr. Een mooie bronzen hand is afkomstig van een standbeeld van een Romeinse keizer dat tussen 100 en 300 na Chr. stond opgesteld in Forum Hadriani, de hoofdstad van de Romeinse provincie Germania Inferior (Voorburg-Arentsburg, Zuid-Holland). Dit soort standbeelden werd overal in het Romeinse rijk opgesteld op openbare plaatsen. Ze waren bedoeld om de inwoners van het immense rijk te tonen wie hun staatshoofd was. De hand werd ontdekt in 1771.

Aan de godin Nehalennia zijn honderden altaren gewijd door schippers, reders en kooplieden, die handel dreven met Engeland. Haar tempels stonden in de huidige provincie Zeeland, bij Colijnsplaat en Domburg. Als dank voor een behouden vaart lieten de zeelieden en handelaren hier altaren neerzetten. Op het kalkstenen altaar uit 150-250 na Chr. dat deel uitmaakt van de tentoonstelling houdt Nehalennia haar voet op het voorsteven van een schip. In haar handen heeft ze een mand vruchten en een bos groenten. Het altaar is gewijd door de reder Vegisonius uit Gallia en werd gevonden bij Colijnsplaat (Zeeland).

Een ander topstuk is een beeldje uit aardewerk dat werd gevonden bij het Romeinse fort Matilo in de wijk Roomburg bij Leiden. Het stelt een halfnaakte vrouw voor, die met haar linkerhand een pot vasthoudt waar water uit stroomt. Zij stelt een waternimf voor, of misschien de godin Venus, die uit water en schuim geboren zou zijn. Het beeldje is tussen 150 en 175 na Chr. gemaakt in de omgeving van Keulen. In de vormgeving van de tentoonstelling wordt tevens gebruik gemaakt van realistische reconstructietekeningen, gebaseerd op archeologisch onderzoek.

Alle praktische informatie over deze tentoonstelling vind je op deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.